The Attic: eigentijdse kantooromgeving in voormalige fabriekszolder | circubuild.be

The Attic: eigentijdse kantooromgeving in voormalige fabriekszolder

  •   17 jun 2020
  • Wouter Polspoel

Toen Unilever in 2017 besliste de margarine- en smeerselafdeling af te splitsen van zijn andere activiteiten, moesten de bekende panden aan de Nassaukade in Rotterdam fysiek opgesplitst worden om twee onafhankelijke bedrijven op één site te huisvesten. Om de kantoren van de nieuwe afdeling, die die naam Upfield kreeg, te realiseren, werden een voormalige fabriekszolder en enkele verdiepingen van een leegstaande villa omgebouwd. Het ontwerp van JDWA is aanpasbaar en flexibaal en zette in op maximaal hergebruik van materialen. Het resultaat, opgeleverd in 2019, draagt de naam The Attic en is een prachtig staaltje van circulair bouwen.

Het landschapskantoor is gesitueerd op de zolderverdieping van het oudste fabriekspand op de site – daterend uit 1891 – en op enkele leegstaande verdiepingen van de naastgelegen villa uit 1915. Met respect voor de historische kwaliteiten – het uitgangspunt was doorgedreven hergebruik van bestaande materialen – van de ruimte, werden verschillende ingrepen gedaan om een moderne werkomgeving te creëren, die flexibel en aanpasbaar is.


Tussenwanden gesloopt

Allereerst werd een aantal tussenwanden zonder architectonische waarde gesloopt, waardoor een vrij indeelbare ruimte ontstond. Meubelstukken verdelen de ruimte in verschillende zones. Daarnaast werden in de beschikbare ruimte vijf verdiepingen gerealiseerd die visueel met elkaar verbonden werden door een vide, gelegen waar de twee gebouwen elkaar ontmoeten. In de vide kwam ook een sculpturale houten trap die de verschillende niveaus ook fysiek met elkaar verbindt.


Licht en nog eens licht

Het dubbele houten zadeldak met kenmerkende spanten is zichtbaar vanaf de verschillende verdiepingen. Een deel van het pannendak van de zolder werd verwijderd en vervangen door glas, het dak van de villa is opengewerkt door aan de achterzijde twee extra grote dakkapellen te plaatsen. Daardoor genieten de werkplekken van een prachtig zicht op de Maas. Door op andere plekken ook nog speciale daklichten te plaatsen, baadt het landschapskantoor ook in het licht.

Individuele kantoren werden tot een minimum beperkt, ten voordele van formele en informele ruimtes en keukens en proefstations, die nodig zijn voor het bijzonder werk dat Upfield doet. 

Nieuwsoverzicht