The Exploded View Beyond Building: expo rond huis uit natuurlijke materialen

Maak kennis met je circulaire leefomgeving van de toekomst. Met die boodschap presenteert Biobased Creations samen met ruim 100 pioniers uit de wereld van biobased en circulair bouwen The Exploded View Beyond Building, een iconische tentoonstelling in de vorm van een huis dat grotendeels bestaat uit biobased materialen en helemaal gebouwd werd volgens circulaire bouwmethoden. The Exploded View Beyond Building wordt voor het eerst getoond tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven, die op 16 oktober begon en op 25 oktober eindigt.

Er zitten meer dan 100 natuurlijke bouwmaterialen in The Exploded View Beyond Building, een expoinstallatie die live en online bezocht kan worden. “We tonen de eindeloze potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld. Het gaat bijvoorbeeld om materialen gemaakt uit voeding, zeewier, (riool)water, aarde, funghi of zelfs onze eigen woonomgeving“, vertelt Pascal Leboucq ontwerper bij Biobased Creations. “Je loopt door het huis en kunt alle materialen zien, voelen en ruiken. Elke kamer heeft een eigen verhaal.

Die verhalen worden tijdens de Dutch Design Week ook verteld. Ook wie vragen heeft, kan terecht bij de storytellers. Alle kamers en materialen zijn ook voorzien van een QR-code. “Even scannen en je hebt alle achtergrondinformatie bij de hand. Zo kun je alles op je gemak bekijken, eventueel zelfs thuis. Het biobased huis is ook digitaal te bezoeken. Je kunt online een complete tour door het huis volgen. Op die manier is ons biobased huis echt voor iedereen toegankelijk”, stelt Lucas De Man, directeur van Biobased Creations.

The Exploded View Beyond Building komt voort uit een samenwerking van en onderzoek door bouwers, producenten, agrariërs, wetenschappers, designers, overheden, kennisinstituten, storytellers en kunstenaars die zijn verenigd in The Embassy of Circular & Biobased Building. Samen  werken ze aan nieuwe perspectieven voor duurzaam (circulair en biobased) bouwen en wonen. Ze doen onderzoek naar de mogelijkheden rond nieuwe biobased materialen met een hoge designkwaliteit en circulaire bouwmethoden. Ook bekijken ze hoe andere sectoren dan de bouwsector beïnvloed worden als er anders ontworpen en gebouwd gaat worden.

Het doel van de expositie is om ontwerpers en bouwers maar ook bewoners na te laten denken over de toekomst. De Man: “Het huis is gaaf om te zien. Het geeft hoop, energie en inspiratie voor de toekomst. Wij laten zien dat we op grote schaal circulair en biobased kunnen bouwen."

De Dutch Design Week wordt georganiseerd van 16 tot en met 24 oktober 2021 in Eindhoven. Tijdens die week is The Exploded View Beyond Building op het Ketelhuisplein/Strijp-S gratis te bezoeken. Afgelopen weekend mocht de expo al duizenden mensen ontvangen. 

The Exploded View – Beyond Building is niet het eerste circulaire en biobased huis dat de ontwerpers maken. Op de Dutch Design Week 2019 presenteerden ze het award winnende The Growing Pavilion. The Exploded View – Materials and Methods, een schaalmodel van het circulaire huis, is ook te zien op de Dutch Design Week, meer bepaald in The New Block op Strijp-S.


Staal van Jansen by ODS

Een van de partners van The Exploded View Beyond Building – en ook bij de realisatie van het schaalmodel – is Jansen by ODS. Zijn gevelprofielsysteem uit verzinkt bandstaal werd gebruikt als frame voor de woonkamer van de maquette van het circulaire huis en alle schrijnwerk voor het glas in de grote versie is ook van de distributeur van staal, RVS, aluminium, non-ferrometaal en technische producten voor de bouw en industrie. Ron Jacobs, Brand & Sustainability Manager bij Jansen by ODS: “We tonen in The Exploded View Beyond Building wat met onze stalen gevelprofielsystemen allemaal mogelijk is op circulair vlak. Staal is sowieso circulair omdat het bijzonder lang meegaat, maar je moet het hergebruik ook wel faciliteren en dat doen wij door te werken met een flexibel montagesysteem en omkeerbare verbindingen. We moesten wel uit onze comfortzone treden omdat we ons gevelsysteem VISS Basic in het expohuis op hout moesten monteren. Maar dat is gelukt en het resultaat is een 100% circulair systeem!"

Ook de kalkhennepisolatie van EXIE werd in het expohuis toegepast.

Wie liever een langer filmpje ziet dan de video bij dit artikel, kan ook deze video bekijken, waarin Lucas De Man een rondleiding geeft door het huis.

Deel dit artikel:

Onze partners