Thesis over herbruikbaarheid mineralewolisolatie levert interessante bevindingen op

Als afronding van zijn master Architectural Engineering: Building Technology aan de Universiteit Gent deed Gentiel Acar thesisonderzoek naar de herbruikbaarheid van mineralewolisolatie. De masterproef leverde tal van interessante inzichten op. Zo blijkt onder meer dat de densiteit en lambdawaarde van het materiaal niet verandert naarmate de tijd verstrijkt.

De herbruikbaarheid van isolatiematerialen uit bestaande gebouwen: specifiek onderzoek naar mineralewolisolatie uit platte daken: zo luidt de titel van de thesis van Gentiel Acar, die vandaag doctoraatsonderzoek voert aan de UGent. Het onderzoek bestond uit het recupereren van mineralewolisolatie afkomstig uit verschillende platte daken en het uitvoeren van labotesten op het materiaal. Concreet werden de waterabsorptie en de mechanische en thermische prestatie onder de loep genomen.

Gentiel Acar kon de volgende conclusies trekken uit zijn thesisonderzoek:

  1. vandaag belandt nagenoeg alle mineralewolisolatie die vrijkomt in sloop- of verbouwprojecten na het doorlopen van slechts een levenscyclus in gemengde containers voor verbranding;
  2. ontmantelen is vaak mogelijk, maar extra tools zijn nodig om dat efficiënter te doen;
  3. de densiteit en lambdawaarden van mineralewolisolatie blijken niet te veranderen in de tijd;
  4. de mechanische prestaties (drukweerstand, ponsweerstand) verminderen wel lichtjes;
  5. de waterafstotendheid neemt wel duidelijk af naarmate de tijd verstrijkt. Specifieke problemen werden ook gevonden bij platen die op steeldeck lagen;
  6. bij hergebruik moet met twee voorgaande punten rekening worden gehouden. Gerecupereerde mineralewolisolatie lijkt daarom vooral interessant om te gebruiken als onderlaag in een nieuw plat dak of in vloeren.


Gelauwerd

De scriptie van Gentiel Acar werd bekroond met de Frank Goes Award van SECO en de NBN Sustainanility award, een deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs die de sterkste scripties rond duurzaamheid bekroont. Ook voor enkele ander prijzen is de thesis nog in de running.

De volledige scriptie vind je hier.

Deel dit artikel:

Onze partners