“Circulair ondernemen is voor ons echt een bewuste keuze.” Dat vertelde Tommy Jans, medeoprichter van Acco-Gran, in een artikel dat Voka onlangs op zijn website publiceerde naar aanleiding van het ondertekenen van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en de instap in het Bryo-traject door de fabrikant. Acco-gran maakt vloerisolatie die volledig gemaakt wordt van gerecycleerde pvc-kabels en door zijn droge vorm omkeerbaar geplaatst kan worden.
Acco-Gran is een start-up, al hebben de oprichters veel ervaring in de bouw. “Mijn grootvader had een plakkersbedrijf dat door mijn ouders en oom Wilfried Blokken werd voortgezet”, vertelt Tommy Jans, die bij Acco-Gran de functie van operations manager bekleedt. “In 1984 kwamen zij als eerste met gespoten purschuim voor vloerisolatie op de markt. Ik ben er zelf nog begonnen als plaatser van isolatie. Na enkele jaren van onderzoek en ontwikkeling zijn mijn oom en ik dan vorig jaar met Acco-Gran gestart. We zochten immers naar toepassingen om reststromen van afval te hergebruiken.”
“Met het granulaat uit gerecycleerd pvc hebben we nu een duurzaam en circulair alternatief voor vloerisolatie. Onze toepassing scoort goed op het vlak van akoestiek, drukvastheid en lambda-waarde. Het product is gepatenteerd en Acco-Gran is ondertussen ook een geregistreerd merk. Onze slogan luidt: ‘Probably the best insulation worldwide’. We zijn dus klaar om de wereld te veroveren!”
Akoestisch comfort
Acco-Gran is vooral sterk akoestisch isolerend. Tommy Jans: “In contactgeluid is er met ons product een verbetering tot 39 decibel, terwijl dat bij andere vloerisolatie 22 tot 32 decibel is. Daardoor is onze oplossing uitermate geschikt voor toepassing in tussenvloeren van bijvoorbeeld appartementen en hotels.”
“Bovendien is het dus een 100% gerecycleerd én recycleerbaar product. Oude elektriciteitskabels worden door gespecialiseerde bedrijven ontmanteld voor zowel het pvc als het koper. Wij laten dat pvc vermalen tot granulaat. De korrels zijn slechts 1 tot 3 millimeter dik waardoor ze goed samengedrukt kunnen worden. Zo vormen ze een stabiele basis voor de vloeropbouw. Over de korrels komt dan een akoestische cover uit gerecycleerde petflessen en tot slot een folie van gerecycleerd plastic.”
Circulair ondernemen
Vooral de droge toepassing van de korrels is echt vernieuwend. “Het granulaat wordt niet gebonden met cement of lijm”, legt Tommy Jans uit. “Er komen bij de productie dus geen schadelijke stoffen vrij en we verbruiken geen energie en water. Op die manier vrijwaren we onze natuurlijke rijkdommen én houden we afvalstoffen uit de verbrandingsoven. Bij de ontmanteling van een gebouw kan later bovendien alles terug worden weggenomen. Door het granulaat elders opnieuw te gebruiken sluiten we de duurzame cirkel volledig. En daarna kan het dus nog worden gerecycleerd.”
Tommy Jans stelt vast dat de bouwsector steeds meer evolueert naar circulariteit. “We zien bijvoorbeeld steeds meer gescheiden ontmanteling van gebouwen”, geeft hij aan. “Dat is nodig, want we moeten toch nog een tijdje verder met onze planeet. De materialen die we hebben, moeten we dus maximaal opnieuw gebruiken. Circulair ondernemen is voor ons dus echt een bewuste keuze. Daarom stappen we dit jaar ook in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en het Bryo-traject. Dat moet ons helpen bij onze verdere groei.”
Gezond ambitieus
Acco-Gran is gezond ambitieus. “We geloven heel erg in het potentieel van ons product. Er is alleszins veel interesse uit de bouwsector en we konden het ook al op verschillende werven toepassen”, aldus Tommy Jans. “In appartementsgebouwen is er nu al een richtlijn die een minimale akoestische waarde van 22 decibel vooropstelt. Maar we denken dat we met Acco-Gran ook in de private woningbouw voor extra akoestisch comfort kunnen zorgen.”
“In 2025 willen we alvast stevig groeien. Daarom investeerden we ongeveer 2 miljoen euro in een nieuw bedrijfsgebouw in Riemst en in 3 vrachtwagens. In ons labo zoeken we daarnaast verder naar bijkomende toepassingen. Zo onderzoeken we of het mogelijk is om er ook muren akoestisch mee te isoleren. In houtskeletbouw zou dat bijvoorbeeld interessant zijn. We zijn alleszins klaar om in te spelen op de vragen die gaan komen.”