Toon Possemiers: “Voor circulair bouwen zou zich eenzelfde scenario moeten ontrollen als in de energiemarkt”

Dat zich in de bouwsector eenzelfde evolutie voltrekt als de laatste jaren in de energiemarkt. Dat is de hoop die Toon Possemiers uitsprak in de Circubuild Podcast over de kostprijs van circulair bouwen. Possemiers was te gast in die podcast als algemeen directeur van Cenergie, maar geniet inmiddels van een sabbatical. "Hoewel ze vaak een bepaalde investering vergen, staan weinig mensen vandaag nog weigerachtig tegenover energiebesparende maatregelen. Dat komt omdat ze intussen bij anderen hebben kunnen vaststellen dat je de investering op korte termijn kan terugverdienen. Ontwikkelaars en particuliere bouwers zouden moeten beseffen dat het bij circulair niet anders is. De terugverdientijd is dan wel langer, de meerkosten om het circulair aan te pakken, verdien je echt wel terug", vertelde hij.

“Circulair bouwen is vandaag vaak duurder dan traditioneel bouwen. Maar als je zou berekenen wat de kosten zijn van een renovatie die zich ooit zal voordoen omdat je er niet voor hebt gekozen circulair te bouwen, dan is elke meerkost om wél circulair te bouwen die onder dat bedrag ligt eigenlijk een investering waar je aan verdient”, stelde Toon Possemiers. "De parallel met de energiemarkt is er daarom een die ik graag trek. Die maakt dat goed duidelijk.”


"Initiële bouwkost 30% van total cost of ownership"

Zijn standpunt kreeg bijval van Jona Michiels van Groep Van Roey, die ook te gast was in de podcast. “De wetenschappelijke literatuur zegt dat de kosten om een gebouw te bouwen maar 30% bedragen van de total cost of ownership. Het houdt dan ook weinig steek dat ontwikkelaars vandaag nog steeds voornamelijk daarop focussen in hun betrachting zo goedkoop mogelijk te bouwen. In het geval van particuliere bouwers ligt dat anders. Ik begrijp wel dat zij minder aandacht hebben voor de total cost of ownership van hun huis. Een huis bouwen kost voor een burger immers veel geld en dan is het logisch dat hij op alle mogelijke manieren wil beknibbelen op de prijs voor zijn nieuwe woning.”


Kentering

Het houdt volgens hem weinig steek vanuit economisch standpunt, maar Jona Michiels heeft wel een verklaring voor het feit dat ontwikkelaars vandaag toch zo focussen op de initiële kostprijs van een bouwproject. En dat is ook een economische. "Veel heeft te maken met het feit dat in aanbestedingen vandaag nog vaak wordt geselecteerd op laagste kostprijs. Er zijn met andere woorden geen incentives om voor een lagere total cost of ownership en dus voor circulair bouwen te kiezen. Gelukkig hebben circulaire aanbestedingen inmiddels hun doorgang gevonden en lijkt de kentering ingezet. Maar het zal wel nog wat tijd vergen eer circulair bouwen de norm wordt.”

De Circubuild Podcast over de kostprijs van circulair bouwen is te beluisteren via de link naast dit artikel. Aan de podcast nam naast Toon Possemiers en Jona Michiels ook nog Joep Römgens van Schüco Benelux deel.

Deel dit artikel:

Onze partners