Totaalinrichter met circulair accent

Romulus & Remus is een full service partner in interieurbouw die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Daarom bezorgt het elke architect die om houten maatwerk vraagt, ook een circulair alternatief. Het gaat dan om hout van bomen die zijn omgewaaid of verplicht moesten worden gerooid, bij voorkeur in de buurt van waar ze hun tweede leven krijgen. Upcycling van de zuiverste soort, met andere woorden.

Opgericht in 2006 als bescheiden schrijnwerkerij, is Romulus & Remus vandaag uitgegroeid tot een full service partner in interieurbouw. Het bedrijf telt intussen 25 werknemers en werkt uitsluitend voor architecten. “Wij worden al eens benaderd door particulieren, maar onze doelgroep bestaat inderdaad uit architecten. Wij zijn uitvoerder van hun ideeën en zijn zelf geen creator”, benadrukt Niels Fabry.
 

Inheems hout weer populair maken

En die ideeën werkt Romulus & Remus al een tijdje uit in twee versies. “Hout is onze passie”, vertelt Wim Martens, die de zaak samen met Fabry leidt. “Daarom vinden wij het belangrijk er duurzaam mee om te springen en sturen wij met elke offerte voor houten maatwerk, denk aan een trap of meubelstukken, ook een circulair alternatief mee. Het gaat dan om hout afkomstig van omgewaaide bomen of bomen die verplicht moesten worden gerooid, of plaats moeten maken voor bijvoorbeeld een fietspad of kavel, of door een burentwist. Zo geven we die bomen een nieuw leven, bij voorkeur in de buurt van waar ze ooit stonden, in plaats van te worden verwerkt tot brandhout of bodembedekker. We willen inheems hout ook weer populair maken, na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van hout uit eigen streek immers af ten koste van tropisch hout en dat is jammer. Wil een architect een beuken trap, dan zullen wij die bijvoorbeeld ook voorstellen in een platanen versie.”
 

Houten gevelbekleding

Naast schrijnwerk en meubels in circulair hout, doet Romulus & Remus nog meer om duurzamer te worden. “Zo kunnen mensen ons contacteren wanneer ze hun houten gevelbekleding willen vervangen door een nieuwe, maar evengoed wanneer die verweerd is. Die gaan wij dan bewerken, tenzij de klant een afgeleefde look verkiest, om elders een nieuwe gevel te sieren. Zo hebben we het huis waar de internationale basketters van Hubo Limburg United verblijven, voorzien van een cederhouten gevel die we recupereerden van een private woning in de Antwerpse Kempen.”
 

Zeker niet altijd goedkoper

“Wandbekledingen, dakbeschot en vloerplanken gemaakt uit verpakkingsmateriaal zoals houten fruitbakken en paletten zijn nu de volgende stap. Vooral Amerikaanse paletten zijn daarvoor interessant, aangezien die gemaakt zijn uit sterker hout zoals onder meer eik en populier.”

Kiezen voor circulair hout vergt volgens Martens wel een mindshift bij zowel architect als eindgebruiker. “Want hoewel het om hergebruik gaat, betekent circulair niet altijd goedkoper, integendeel. In een bos groeien bomen in de beste omstandigheden, waardoor ze recht omhoog groeien en hun hout van betere kwaliteit is en dus makkelijker en sneller te verwerken. Bomen die ergens langs de straat stonden, zijn meestal scheef en vertonen veel meer imperfecties. Let op, het zijn vaak die imperfecties die het eindresultaat zo mooi maken, maar het maakt de verwerking dus wel arbeidsintensiever, en uiteindelijk dus duurder. Hetzelfde geldt wanneer je vertrekt van bestaande planken, waar vaak zelfs nog spijkers in zitten."

“Ik zeg altijd dat we moeten gaan voor drie keer warm. Daarmee bedoel ik dat ons product warmte moet uitstralen, zodat ook wijzelf en de opdrachtgever er warm van worden”, besluit Fabry.

Deel dit artikel:

Onze partners