U2: circulair armatuur van ETAP Lighting International

ETAP Lighting International streeft ernaar om de komende jaren het meest circulaire productgamma in de markt van verlichting te hebben. Met dat doel voor ogen heeft het de armaturen uit de U2-reeks, geschikt voor toepassing in onder meer kantoren, recent herontworpen. De verbeterde mechanische constructie laat toe de armaturen beter te onderhouden en makkelijker te refurbishen. Daarnaast kan voortaan 95% van de U2-armaturen, die zelf al voor een groot deel uit gerecycleerd materiaal bestaan, gerecycleerd worden zonder verlies van technische eigenschappen.

De vernieuwde U2-reeks bestaat uit inbouwverlichtingsarmaturen met een heldere diffusoroptiek. De geavanceerde microstructuurfolie gecombineerd met een gerecycleerde PMMA-plaat zorgt voor een hoog visueel comfort (UGR < of = 16 en < of = 19) en een erg hoog rendement (150 lm/W). De verfijnde lichtspreiding en de hoge lichtopbrengst – tot wel 5.500 lm – van de armaturen zorgen ervoor dat je grote ruimtes zoals landschapskantoren maar ook openbare gebouwen of verzorgingsinstellingen, zelfs als die hoge plafonds hebben, kan verlichten met slechts een minimum van de armaturen. De U2-diffusorarmaturen maken gebruik van DALI2-gecertificeerde drivers voor een eenvoudige integratie in lichtregelsystemen. Ze zijn compact en afgedicht, zodat stof en insecten er niet in kunnen.


Circulair design

De U2-armaturen zijn ook bijzonder duurzaam. In eerste instantie heeft ETAP ervoor gezorgd dat de ze een uitstekend lumenbehoud hebben voor een zeer lange levensduur. Na 50.000 branduren hebben de armaturen nog steeds 95% van hun lichtstroom, bijzonder veel in vergelijking met andere diffusorpanelen op de markt.

Daarnaast is de U2-reeks ook circulair. Zo werd in het ontwerp maximaal gebruikgemaakt van gerecycleerd materiaal. De armaturen werden ook ontworpen met het oog op refurbishment, dankzij gestandaardiseerde onderdelen die gemakkelijk te vervangen zijn. Die werden samengesteld zonder gebruik te maken van lijm, klinknagels of zelfs schroeven, waardoor ze er, zonder gebruik te hoeven maken van gereedschap, gemakkelijk en kostenefficiënt uit te halen zijn voor refurbishment, maar ook voor herstel of vervanging. De verschillende componenten kunnen op die manier ook hergebruikt worden of makkelijk gerecycleerd – 95% van een armatuur uit de U2-reeks kan gerecycleerd worden zonder verlies van technische eigenschappen.


Cirular Light as a Service

Wie dus kiest voor U2-armaturen in zijn kantoor, verzekert zich ervan dat de installatie aan het einde van haar levensduur gerenoveerd kan worden. Met Cirular Light as a Service, kortweg C-LaaS, biedt ETAP zijn verlichtingsoplossingen indien gewenst ook aan als een dienst. In dat geval sluit de klant een contract af met ETAP waarin hij tegen de betaling van een jaarlijks bedrag niet alleen de installatie maar ook de goede werking van de lampen over de contractduur heen gegarandeerd ziet. Wanneer het contract afloopt, kan de klant ervoor kiezen het contract te verlengen, al dan niet na refurbishment van de armaturen, of het af te sluiten. In dat laatste geval neemt ETAP de armaturen terug om ze een tweede leven te geven of te recycleren mocht dat niet meer lukken. Zo sluit ETAP de materialencirkel. En dat is samen met het ontzorgen van de klant het idee achter C-LaaS.

Deel dit artikel:

Onze partners