UHasselt organiseert tweede Fall Symposium Building Beyond Borders over regeneratieve architectuur

De faculteit Architectuur en Kunst van de Universiteit Hasselt organiseert op 17 en 18 november in de Oude Gevangenis in Hasselt voor de tweede keer haar Fall Symposium Building Beyond Borders, waarin wordt gereflecteerd over regeneratieve architectuur.

Het herfstsymposium Building Beyond Borders hangt samen met het gelijknamige postgraduaat – een zogenaamd act and learn-programma – dat de UHasselt sinds enkele jaren organiseert en waarin regeneratieve en distributieve ontwerpprocessen centraal staan; het postgraduaat wordt tweejaarlijks georganiseerd en ieder tussenjaar reflecteert de UHasselt over het thema in een herfstsymposium.

Dit jaar is het herfstsymposium aan zijn tweede editie toe. Na de succesvolle eerste editie in 2020, met meer dan honderd participanten uit dertig landen, wil de UHasselt de conversatie verderzetten. Dit keer luidt het thema ‘Reflecting on the agency of architecture for regenerative and distributive solutions in the Global North and South’ en zal met name worden gereflecteerd over de slagkracht van architectuur om de transitie naar meer regeneratieve en distributieve oplossingen in de bouwsector te verzekeren, zowel vanuit het perspectief van het Globale Noorden als vanuit dat van het Globale Zuiden.


Ook hands-onworkshop rond geo- en biogebaseerde materialen

Als nevenevenement organiseert het Building Beyond Borders-team van de UHasselt in samenwerking met Woonder en BC materials ook een hands-onworkshop rond geo- en biogebaseerde materialen. Die gaat door op 16 november en richt zich op zowel studenten als professionals. In het atelier verken je het potentieel van ongebakken leemsteen, krijg je een overzicht van diverse constructietechnieken met aarde en experimenteer je eigenhandig met aangestampte aarde. In een ander atelier zoom je dan weer in op het bouwen van constructies met natuurlijke vezels. Tijdens de lunch is er ook een lezing over natuurlijke materialen met de focus op kalkhennep, een materiaal waarover je doorheen de dag ook hands-on meer zal ontdekken. De resultaten van de workshop zullen te zien zijn tijdens het symposium.

“De tweede editie van het postgraduaat Building Beyond Borders die inmiddels is afgerond was met een bijdrage aan de tentoonstelling Same Same but Different in Z33, een Building Beyond Borders-festival én een reeks van kleine ruimtelijke interventies in Parckfarm in Brussel opnieuw enorm boeiend”, vertelt Peggy Swinkels van het Building Beyond Borders-team. “Op onze website staan alvast heel wat foto’s van de tentoonstelling, het festival en het Parckfarm-paviljoen.”

Wie daaraan niet genoeg heeft, kan zich dus inschrijven voor het Fall Symposium, via deze link. Ook online deelnemen is mogelijk.

Wie wil deelnemen aan de workshop – dat kan ook zonder het symposium bij te wonen – kan zich daarvoor via deze weg registreren. Het aantal inschrijvingen voor de workshop is wel beperkt. Snel zijn is dus de boodschap!

Deel dit artikel:

Onze partners