Uit bevraging blijkt: biogebaseerde bouwmaterialen zitten in de lift

  • image

Een recente sectorbrede bevraging van de Universiteit Gent, onder leiding van Ruben Van den Bossche van de onderzoeksgroep Bouwfysica, toont aan dat het aandeel aan biogebaseerde isolatie- en bouwmaterialen toeneemt in de Belgische en Nederlandse bouwsector.

De UGent lanceerde de bevraging in het kader van het project Carbon Sink Construction (CASCO) om een eerste zicht te krijgen op de toepassing van biogebaseerde isolatie- en bouwmaterialen in de Belgische en Nederlandse bouwpraktijk. Om te kijken of er ook sprake is van een groei, koppelde het onderzoek ook terug naar een eerdere enquête uit 2020 die de UGent, Odisee en Buildwise uitvoerden binnen het TETRA-project To bio or not to bio


Vooral houtvezel, houtwol en cellulose winnen aan populariteit

Biogebaseerde isolatie- en bouwmaterialen worden wel degelijk al regelmatig toegepast in België en Nederland. 

Een merkbare evolutie was de groei in de toepassing van de duurzame isolatiematerialen houtvezel, houtwol en cellulose. Vandaag zijn houtvezel en houtwol bij zowel architecten als aannemers zelfs de favoriete isolatiematerialen, zo blijkt uit de bevraging. In 2020 gaven veel meer respondenten nog aan dat ze de voorkeur gaven aan minerale wol, pur/pir en EPS.

Maar de recente bevraging van de UGent toont aan dat biogebaseerde isolatiematerialen algeméén in de lift zitten: een groot deel van de respondenten geeft aan die materialen, waaronder ook kalkhennep en stro, vaker toe te passen. Als reden noemen ze de producteigenschappen en de lage milieu-impact. 


Prijs blijft belangrijk

Als er niet voor biogebaseerde materialen gekozen wordt, dan zijn de prijs, het gebrek aan praktische informatie en de nadrukkelijke vraag van de klant om met andere materialen te werken de belangrijkste oorzaken.

Meer over de onderzoeksresultaten lees je op deze pagina, waar je ook het onderzoeksrapport kan downloaden. 

Bron Interreg Vlaanderen-Nederland

  • Deel dit artikel

Onze partners