Urban Sun: brandend actueel voorbeeld van biomimicry

De genialiteit van de natuur nastreven bij het ontwerpen van producten, processen en systemen om zo problemen in geïndustrialiseerde samenlevingen op te lossen. Daar draait het om bij biomimicry. De Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde heeft dat goed begrepen en presenteert heel binnenkort met de lichtinstallatie Urban Sun een mooi voorbeeld van zo’n product, dat ons zal helpen in de strijd tegen een wel zeer actueel probleem, corona. Een artikel in onze rubriek Natuur als Leermeester is dan ook evident.

Met het innovatie ontwerp wil Roosegaarde het mogelijk maken om mensen samen te brengen in een virusvrije ruimte. De lichtinstallatie is volgens de kunstenaar geïnspireerd op de vaststelling van wetenschappers dat 99,9% van het coronavirus kan worden vernietigd met UV-C-licht dat een golflengte heeft van 222 nanometer (nm).

Voor het doden van virussen en bacteriën in ziekenhuizen, wordt over het algemeen licht met een golflengte van 254 nm gebruikt. Omdat die golflengte echter schadelijk is voor de ogen en huid, kan dat licht niet worden gebruikt in ruimtes waarin zich mensen bevinden. Een golflengte van 222 nm is wel veilig voor de mens.

Voor het project sloeg Roosegaarde de handen in elkaar met andere partijen. Het team bestond uit ontwerpers, ingenieurs, techniekers en verschillende andere experten. Roosegaarde noemt het team “de architecten van het nieuwe normaal”, omdat hun lichtinstallatie ervoor zorgt dat sociale ontmoetingen in openbare ruimtes ondanks corona weer veilig kunnen verlopen.

Wanneer de lichtinstallatie in gebruik zal worden genomen, is nog niet duidelijk, maar vast staat dat het voor heel binnenkort is. Meerdere fabrikanten werken wel al aan UV-lampen die alleen 222 nm-licht gebruiken, maar breed verkrijgbaar zijn die nog niet. 


Niet aan proefstuk toe

Roosegaarde is met de Urban Sun niet aan zijn proefstuk toe als het gaat over biomimicry. Met zijn Studio Roosegaarde ontwerpt hij projecten die een mengvorm zijn van kunst en technologie en moeten bijdragen aan een betere (stedelijke) omgevingen. Zo ontwierp hij met de Smog Free Tower een toren van zeven meter hoog die vervuilde lucht kan zuiveren. In het verlengde daarvan heeft hij ook de Smog Free Bicycle ontworpen, die vervuilde lucht opneemt en schone lucht uitstoot. Het project Windvogel bestaat dan weer uit vliegers die groene energie opwekken.


Bronnen: AD en rtlnieuws.

Deel dit artikel:

Onze partners