Urbricks: 100% circulaire baksteen

Steenfabriek Douveren, een Nederlands bedrijf dat als eerste speler in Europa circulaire gevel- en straatstenen produceert op grote schaal, brengt met Urbricks de eerste 100% circulaire baksteen op de Europese markt. De oprichters en eigenaars van het bedrijf zijn Vlamingen en wonen in Zonhoven en Diepenbeek.

Steenfabriek Douveren werd opgericht door Maurice van Ingen en Michiel Coumans, twee Vlaamse ondernemers uit respectievelijk Zonhoven en Diepenbeek. Ze kochten in 2018 samen een voormalige steenfabriek in het Nederlandse Kerkrade om ze nieuw leven in te blazen en er circulaire gevel- en straatstenen te gaan produceren. De steenfabriek, die tien jaar stillag, werd volledig gerenoveerd en is sinds afgelopen zomer weer in gebruik. 

Voor haar productie verwerkt Steenfabriek Douveren onder andere oogstmateriaal van New Horizon. Dat bedrijf bestaat eigenlijk uit twee entiteiten: Urban Mining en Material Balance, respectievelijk de unit die gebouwen ontmantelt en de ontwikkelings- en verkoopsafdeling. 

New Horizon Urban Mining haalt bruikbare materialen en grondstoffen uit gebouwen. Een deel van die afvalstroom, baksteenpuin, bodemassen en glasstof, leveren ze aan bij Steenfabriek Douveren, dat dit verwerkt in circulaire straat- en gevelstenen.


Even duur

Met de Urbricks brengt Steenfabriek Douveren nu een 100% circulaire baksteen op de markt. Hij is gemaakt van afval, maar heeft dezelfde kwaliteit en hetzelfde uiterlijk als een reguliere baksteen. Bovendien kost hij evenveel.

De Urbricks zijn beschikbaar in Waalformaat, in de kleuren rood, geel en antraciet. het is de bedoeling dat assortiment in de loop der jaren uit te breiden.

De producten van Steenfabriek Douveren worden verkocht in Nederland, België en Duitsland. In Nederland door New Horizon Material Balance, in België en Duitsland doet Douveren de verkoop zelf.

Nog dit: de eerste Vlaamse woning uit circulaire gevelsteen van Steenfabriek Douveren wordt binnenkort gebouwd in Diepenbeek. De woning werd getekend door aRA-architecten en wordt gebouwd door H&H Construct uit Alken. Het was de opdrachtgever zelf die voor de circulaire gevelsteen koos.

Deel dit artikel:

Onze partners