Van spijkerbroek naar stoel. Van hennep naar tafel. Dat recycleren allesbehalve saai hoeft te zijn, toont Planq. Het Nederlandse bedrijf maakt designmeubels van gerecycleerd textiel en biologisch afbreekbare grondstoffen.
Oude spijkerbroeken, legerkleding en werkpakken, maar ook vlas, juten koffiezakken en hennep: Planq perst ze samen met een biologisch bindmiddel tot fineer met de naam Rezign Veneer. Dat materiaal wordt daarna gebruikt om de eigen meubels en maatwerkinterieurproducten mee af te werken. Planq wil zo een brug slaan tussen hedendaags design en milieubewustzijn.
De meubelcollectie van Plancq bestaat uit verschillende stoelen, kasten en tafels. Tijdloze materialen als massief gebogen hout of warmgewalst staal, die als basis dienen, worden gecombineerd met Rezign Veneer, dat zich zich perfect leent voor de tafelbladen, kastafwerking en stoelzittingen. Voor de stoelzittingen wordt wel gebruikgemaakt van een massief geperste versie van het Rezign Veneer. Zo is de zitting van de Ubu Chair bijvoorbeeld gemaakt van meer dan 7 gerecycleerde spijkerbroeken waarmee maar liefst 9.765 liter drinkwater – die anders zou nodig zijn voor het maken van een zitting uit virgin materialen – bespaard wordt.
Fineer ook los te koop
Naast de meubelcollectie, maakt Planq dus ook maatwerkinterieurproducten met het Rezign Veneer, zoals grote vergadertafelsn displays, keukens of balies. Rezign Veneer komt dan ook in een breed scala aan interieurproducten tot zijn recht.
Planq biedt het Rezign Veneer daarnaast ook los aan, om zo andere ontwerpers te helpen hoogwaardige designs te maken van laagwaardige afvalsstromen.
Het bedrijf denkt ook na over de invoering van een circulair businessmodel waarbij het zijn producten terugneemt om ze zelf – al dan niet gercycleerd – een tweede leven te geven.
Meer over het specifieke recyclageproces van Planq lees je hier.
Wie interesse heeft in de producten van Planq, kan contact opnemen met Wenke Claus van Planq, via sales@icho.design of 0471/88.88.90.