Veel aandacht voor circulair bouwen bij herbestemming Proximus-torens

Immobel heeft een aanvraag tot bouwvergunning ingediend voor de herbestemming van de Proximus-torens in Brussel, een opdracht die het in maart samen met Neutelings Riedijk Architects, Jaspers-Eyers Architects, a2o architecten, MULTIPLE en Koen Van Syngel binnenhaalde. De bedoeling is om één toren te behouden als kantoorgebouw, de andere krijgt een woonfunctie met plaats voor 300 wooneenheden en 93 studentenkamers. Immobel gaat de herbestemming op circulaire wijze aanpakken. Zo wordt 75% van de bestaande structuur behouden en zullen bestaande materialen zo veel als mogelijk op de site of elders worden hergebruikt. Het project mikt ook op CO2-neutraliteit.

In maart van dit jaar bereikten Immobel en Proximus een bindend akkoord over de herontwikkeling van de hoofdzetel van de telecomoperator in Brussel. Met het project beogen ze de creatie van een duurzame, campusachtige site gericht op hybride werken en wonen die substantieel bijdraagt aan de heropleving van de Brusselse Noordwijk. Proximus zal zelf een van de torens blijven gebruiken, samen met andere huurders, de andere toren krijgt een woonfunctie, met plaats voor 300 appartementen en 96 studentenkamers. Nu – op 12 juli – werd dus een aanvraag tot bouwvergunning ingediend en zijn de plannen concreet.

Het architectenteam bestaande uit Neutelings Riedijk Architects, Jaspers-Eyers Architects, a2o architecten, MULTIPLE en Koen Van Syngel, verplaatst de basis van de torens naar achteren, waardoor meer dan 2.250 m² extra ruimte wordt gecreëerd voor onder meer een stadsplein. Op het gelijkvloers van beide torens zullen verschillende commerciële, horeca- en andere openbare ruimten komen. Beide torens worden ook uitgerust met onder meer sportfaciliteiten, gemeenschappelijke ruimtes, een grote semiopenbare binnentuin en nieuwe groene ruimten.

Daarnaast wil Immobel ook volop inzetten op duurzaamheid. Minstens 75 procent van de bestaande structuur zal worden behouden en bestaande materialen zullen zo veel als mogelijk op de site of elders worden hergebruikt of gerecycleerd. Het project mikt ook op CO2-neutraliteit. Voor de verwarming en koeling zal gebruikgemaakt worden van geothermische energie, terwijl een groot bassin er moet voor zorgen dat regenwater zowel de groenaanleg als de toiletten van voldoende water kan voorzien.

De nieuwe gevels zullen de daglichttoetreding sterk verbeteren. Er komt ook een openbare daktuin en op enkele verdiepingen een skygarden. Om de transformatie compleet te maken, wordt de bestaande skybridge tussen de twee torens omgebouwd tot een volwaardige connector. Dat alles moet helpen in het streven van Immobel en de architecten om voor de kantoorfunctie de hoogste scores op het vlak van certificering te baheln, met name een BREEAM Outstanding, WELL Platinum en DGNB Platinum.

“In overeenstemming met de opgestelde visie is de tijd rijp om de wijk opnieuw met zijn bewoners te verbinden, de littekens te herstellen en de stad opnieuw te overdenken”, aldus Olivier Thiel, Head of Development bij Immobel. “Dat is de visie waarin ons project kadert: dit monofunctionele, 100% kantoorgebouw omvormen tot een dynamische, toegankelijke, veilige, levendige en duurzame ontmoetingsplek. Een site die verbindingen legt. Een buurt waar mensen willen wonen, werken, studeren, ontspannen, winkelen en sporten. En vooral: leven.”

De werkzaamheden starten in principe in 2024, om afgerond te worden in het najaar van 2026.

Deel dit artikel:

Onze partners