De derde editie van de Belgian Construction Awards zit erop. Onder de verschillende winnaars vinden we ook heel wat projecten, bedrijven en personen terug die een link hebben met circulair bouwen. Wij lijsten ze voor jou op.
Bijzondere projecten, innovatieve bedrijven en veelbelovende personen in de bouw belonen: dat is de essentie van de Belgian Construction Awards. Op 8 december was het Château du Lac de Genval voor het tweede jaar op rij het toneel van de gala-avond die de knowhow en het innovatievermogen van de sector belichtte, evenals de mannen en vrouwen die de sector laten schitteren.
Een opvallende vaststelling is dat heel wat gelauwerde projecten, bedrijven en personen ook een link hebben met circulair bouwen. De volledige lijst met winnaars – een top drie in elke categorie, behalve in die van Bouwvrouw van het Jaar, Bouwman van het Jaar en Young Construction Personality van het Jaar, waar telkens uiteraard maar één winnaar viel te noteren – vind je terug in dit artikel op onze zusterwebsite Architectura. De ‘circulaire’ winnaars volgen hieronder.
Smart Innovation Award
In de categorie Smart Innovation Award was de eerste plek voor Tractebel Engineering en zijn bijdrage aan het project Agrotopia. De dakserre, resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen META architectuurbureau, van Bergen Kolpa Architecten, Wageningen UR Glastuinbouw, Smiemans en dus Tractebel Engineering, heeft bouwkundig een sterk circulair karakter. Zo neemt ze, omdat ze op een bestaand dak kwam, geen nieuwe ruimte in, wordt regenwater er doorgedreven gerecupereerd en draait ze op restwarmte afkomstig van de naburige verbrandingsoven. Agrotopia won ook al verschillende andere architectuurprijzen, met heel recent nog een World Architecture Festival Award 2022. Meer over het project lees je hier.
Climate Future Construction Project Award
In de categorie Climate Future Construction Project Award eindigde projectontwikkelaars Whitewood en Immobel op de eerste plaats voor hun project Multi in Brussel. In dat project transformeerde CONIX RDBM Architects de oude De Brouckèretoren in Brussel tot een gebouw met een gemengd programma met een publieke meerwaarde. Het ontwerp zette hoog in op circulair bouwen en wilde de toon zetten op het vlak van hergebruik van materialen. Meer over het project lees je via deze link.
Plaats twee in deze categorie was voor HelloWater, dat met het project Leaudegem in Ledegem met een natuurgebaseerd waterzuiveringssysteem het afvalwater van enkele bewoners hervaloriseerde. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je hier.
Ook de derde stek in deze categorie wordt bekleed door een circulaire winnaar. Meer bepaald door Portier 51, een woonproject in Mechelen naar een ontwerp van BOB361 dat zal ontstaan uit de circulaire renovatie van een voormalige bibliotheek. Dit artikel vertelt er meer over.
Climate Future Product/Concept Award
Op de eerste plaats in de categorie Climate Future Product/Concept Award eindigde de Gent Waste Brick, de koolstofarme gevelsteen die BC materials op basis van lokaal afvalmateriaal in samenwerking met heel wat andere partners ontwikkelde voor DING, de nieuwe vleugel van het Design Museum Gent. Meer info over de Gent Waste Brick lees je hier.
Plaats twee was voor Forestlines van Paulussen Hardhouthandel, een innovatieve houten gevelbekleding met een onzichtbare aluminium achterconstructie die geschroefd en dus omkeerbaar aan de gevel wordt bevestigd.
CIRCL, een start-up die demonteerbare en herbruikbare woningen realiseert, eindige op plaats drie in deze categorie. CIRCL ontstond uit een onderzoeksproject van de KU Leuven, zoals je hier kan lezen.
Belgian Construction Project Award
In de categorie Belgian Construction Project Award eindigde het nieuwe hoofdkantoor van Bewel, een project van Artem, op de eerste plaats. Het gebouw dat komend jaar opgeleverd moet worden, heeft niet alleen een flexibel ontwerp, maar er wordt ook comfort as a service toegepast voor verwarming en koeling. Lees er meer over in dit artikel op Architectura.
De tweede plaats in deze categorie was voor Hoost, een ontwikkeling van Artes Group in Knokke-Heist met circulaire kenmerken.
Op plaats drie in deze categorie eindigde Tractebel Engineering voor zijn bijdrage aan het RTBF Media Square, een gebouw met een sterke focus op circulariteit.
Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar
In de categorie Bouwvrouw van het Jaar en Bouwman van het Jaar ten slotte, noteren we ook twee winnaars met een link met circulair bouwen. Catherine Vangilbergen is als Development Manager bij Van Roey Vastgoed een van de stuwende krachten in het streven van de ontwikkelaar om zijn gebouwen meer circulair te realiseren. In dit interview vertelde ze daar meer over.
Jan Vrijs is dan weer medeoprichter van Skilpod, dat geprefabriceerde duurzame woningen realiseert.
Over de awards
De Belgian Construction Awards zijn een initiatief van Bouwkroniek/La Chronique in samenwerking met AFAS Software, Federale Verzekering, ORI, Autodesk, Embuild, Bouwunie, Trends Business Information, Palindroom, Bereal, CTRL-F, Polestar en G4S.