Veelbelovende circulaire bouwoplossingen onder winnaars Ecodesign Award voor studenten

Vlaanderen Circulair en Design Museum Gent reikten vorige maand de Ecodesign Awards 2022 voor studenten uit. De Ecodesign Award voor studenten, met de categorieën Problem Solving en Everyday Life, bekroont jonge talenten die met hun eindwerk of thesis de uitdaging aangaan om de wereld positief te veranderen. Ook dit jaar werd de jury overspoeld met briljante ideeën voor vernieuwende duurzame, ecologische en circulaire producten en diensten. Onder de uiteindelijke winnaars en eervolle vermeldingen vinden we ook vier ontwerpen die van pas kunnen komen bij circulair (ver)bouwen. Die lijsten we op Circubuild graag even op.

Climap

In de categorie Problem Solving kreeg Fien Joos (UAntwerpen) een eervolle vermelding voor de Climap die ze ontwierp. Climap is een klimaatadapatief paviljoen, speciaal ontworpen voor pleinen met ondergrondse infrastructuren, zoals een parkeergarage. Het is zeer moeilijk om op die locaties groen aan te planten door de complexe ondergrond, maar Climap kan regenwater opvangen en hergebruiken om de publieke ruimte te verkoelen, door het water bijvoorbeeld te vernevelen. Bovendien kan het paviljoen met zijn groendak de biodiversiteit in de stad stimuleren en mensen bij elkaar brengen in een aangenaam stukje schaduw.


Loop

De tweede eervolle vermelding in de categorie Problem Solving was er eentje voor Paul Debrabandere (Howest). Met Loop ontwierp hij een composttoilet of droogtoilet dat het waterverbruik in een huishouden reduceert. Bij het doorspoelen van een gewoon toilet wordt vijf tot tien liter water gebruikt.


Table Zero

De derde en laatste eervolle vermelding ging naar Table Zero van Michiel Vindevogel (Howest). Table Zero is een buitenkeuken waarmee je zogenaamd circulair kunt koken. Het keukenafval komt via een opening in het werkblad terecht in digestievaten, waar bacteriën het afval omzetten naar een voedzame slurry en biomethaan, een gas waarop je kunt koken. Na filtering wordt het gas opgeslagen in een luchtzak met atmosferische druk, waardoor het niet kan ontploffen. Op die manier krijg je een 100 procent autonome keuken.


MycroCreation

In de categorie Everyday Life kreeg MycroCreation van Anouk Verstuyft (UAntwerpen) een eervolle vermelding. MycoCreation onderzocht hoe de unieke eigenschappen van her hernieuwbare mycelium ingezet kunnen worden in een transitie naar een duurzamere wereld. Het bestaat uit drie concepten: MyComPack, MyConstruct en MycoPatch en. Vooral de eerste twee kunnen hun nut bewijzen in de transitie naar een circulaire bouwsector. MyComPack is immers een hernieuwbare en afbreekbare verpakking. Door de aaneengroeiende eigenschap van mycelium is er geen nood aan lijm, tape of andere bindmiddelen. MyConstruct is dan weer een zelf gecreëerde constructie door mycelium, tot stand gebracht door in cocreatie te gaan met het materiaal.

Deel dit artikel:

Onze partners