VELUX verlaagt CO2-uitstoot van producten met hulp van Hydro

Hydro Building Systems, gekend van het merk SAPA, gaat samenwerken met VELUX om de CO2-uitstoot per kilo aluminium in de producten van die fabrikant te verlagen.

VELUX heeft zichzelf als doel gesteld dat zijn producten tegen 2030 minder dan 2 kilo CO2 per gebruikte kilo aluminium uitstoten, zowat de helft in vergelijking met nu. Dat is minder dan een vijfde van het Europese gemiddelde van 11,3 kilo CO2 per kilo aluminium. Het gaat daarvoor nu een samenwerking aan met Hydro Building Systems, leverancier van koolstofarm aluminium. Dankzij het gebruik van de koolstofarme producten Hydro REDUXA en Hydro CIRCAL zal de CO2-uitstoot per kilo aluminium die voor de productie van VELUX-dakvensters, -platdakvensters en -accessoires – rolluiken en zonwering – vereist is, aanzienlijk slinken.

De ambitieuze doelstelling omvat de volledige aluminium waardeketen en is gebaseerd op het gemiddelde van alle geëxtrudeerde aluminiumcomponenten die Hydro aan VELUX levert. VELUX verwacht dat de samenwerking reeds tegen het einde van 2022 zal resulteren in een CO2-reductie van 15.000 à 20.000 ton.


Hernieuwbare bronnen en recyclaat

Hydro REDUXA wordt gemaakt met behulp van hernieuwbare energiebronnen uit water, wind en zon, en op basis van superefficiënte elektrolysetechnologie. Hydro CIRCAL wordt ook geproduceerd met behulp van hernieuwbare elektriciteit en is bovendien gemaakt van minstens 75 procent gerecycleerd post-consumeraluminium. Hydro REDUXA en Hydro CIRCAL stoten respectievelijk 4 kilo en 2,3 kilo CO2 per kilo aluminium uit, maar de gesloten overeenkomst heeft als doel die koolstofemissies nog verder te reduceren.

Aangezien meer dan 94 procent van de CO2-voetafdruk van VELUX Groep afkomstig is van materialen die in de producten worden verwerkt, is een samenwerking in de waardeketen van cruciaal belang om de scope 3-emissies tegen 2030 te halveren. Die doelstelling komt bovenop een doelstelling van 100% reductie voor scope 1- en scope 2-emissies, eveneens tegen 2030.

“Aangezien de gebouwde omgeving verantwoordelijk is voor bijna 40% van de wereldwijde CO2-uitstoot, is het essentieel dat de materialen die in gebouwen worden verwerkt, duurzamer worden”, vertelt Tina Mayn van VELUX Groep. “De beslissing om koolstofarm aluminium in onze producten op te nemen brengt ons een stap dichter bij het bereiken van de meest uitdagende duurzaamheidsdoelstelling van VELUX Groep, namelijk onze scope 3-emissies tegen 2030 met 50% verminderen.”

Deel dit artikel:

Onze partners