Véronique Orens (Yugening Architecture): “Elke renovatieopdracht maakt ons weer duidelijk waarom digitalisatie zo belangrijk is voor circulair bouwen”

“Bij zowat elk renovatieproject dat wij opstarten, moeten we vaststellen hoe pover het gesteld is met de plannen die nog voorhanden zijn. Als die er al zijn.” Véronique Orens van Yugening Architecture liet er in de Circubuild Podcast over de correlatie tussen digitalisatie en circulair bouwen geen twijfel over bestaan: circulair bouwen zal volgens haar nooit helemaal van de grond komen zonder digitale materialenpaspoorten.

“Er zijn praktijkvoorbeelden zat die aantonen dat het niet gaat lukken zonder digitalisatie”, vertelde de architecte die met haar bureau Yugening Architecture een klein jaar geleden het allereerste materialenpaspoort op het Belgische Madaster creëerde. “Zowat elke keer dat wij een nieuwe opdracht starten voor een renovatie van een gebouw, moeten we vaststellen hoe pover het gesteld is met de documenten die nog voorhanden zijn. Als er al plannen zijn, zijn ze vaak slecht leesbaar. Omdat de muizen eraan geknabbeld hebben, de archiefkelder waar ze bewaard werden ooit onder water heeft gestaan … Maar ze gaan dus ook vaak verloren. Bij de overdracht van gebouweigenaar naar nieuwe gebouweigenaar, bijvoorbeeld. De verkoop is toch rond, dus waarom zou de verkoper daar nog moeite voor doen?"

"Even vaak zijn de plannen incompleet of kloppen ze niet langer met de realiteit na verschillende verbouwingen waarover niets bijgehouden werd. Vaak hebben wij dan ook geen inzicht in de gebruikte materialen en de opbouw van de draagconstructie, waardoor circulair ontwerpen natuurlijk alleen maar wordt tegengewerkt”


"Digitalisatie biedt veel extra"

Zowel Johan Klaps, directeur van Madaster België, als Joerie Beneens van bouwbedrijf Beneens, ook te gast in de podcast, sloot zich daar volmondig bij aan. “Als je al die geprinte documenten wél goed bewaart en bijwerkt, kan je natuurlijk ook heel circulair bouwen, alleen biedt een digitaal materialenpaspoort nog veel extra’s”, aldus Johan Klaps. “De documenten zijn overal raadpleegbaar; je kan er een circulariteitsscore aan koppelen, wat wij met Madaster doen; je kan projecten makkelijker met elkaar vergelijken, scenario’s tegen elkaar afwegen: ‘wat gebeurt er met a als we b en c zo doen’ enzovoort. Digitalisatie is gewoon dé factor om circulair brouwen breed toepasbaar te maken.”

“Ik denk dat die digitalisatie ons ook gaat helpen ons te behoeden voor greenwashing”, vulde Joeri Beneens nog aan. “We gaan dan echt in bepaalde tools materialen en systemen kunnen vergelijken met effectieve gegevens en zo uitkomen bij de meest duurzame keuze. Een fabrikant die gewoon roept dat zijn product circulair is maar daar dat niet kan staven met gegevens, daar mag je als aannemer eigenlijk nooit op vertrouwen.”

De Circubuild Podcast over de correlatie tussen digitalisatie en circulair bouwen is te beluisteren via de link naast dit artikel.

Deel dit artikel:

Onze partners