VIBE en Howest organiseren opnieuw postgraduaat circulair bouwen

VIBE en Howest organiseren ook volgend academiejaar weer het postgraduaat circulair bouwen, een hands-on-opleiding waarin je in twee boeiende modules kennismaakt met de principes achter circulaire stedenbouw en circulair gebouwontwerp en leert hoe je die in de praktijk kan brengen. Volgens het kenniscentrum en de hogeschool gaat het om de meest innovatieve en praktische opleiding over circulair bouwen.

De eerste module, circulaire stedenbouw, waarvan de lessen doorgaan van september 2022 en januari 2023, reikt je de handvatten aan om de transitie naar circulaire gemeenten en steden aan te zwengelen. Onderwerpen als kringloopsluiting (via het hergebruik van sites en gebouwen, modulair en veranderingsgericht bouwen, lokale energieopwekking en -opslag …), korte ketenintegratie (via stadslandbouw, de toepassing van lokale bouwmaterialen, het hergebruik van restwarmte …), nieuwe samenwerkings- en participatiemodellen en beleidsinstrumenten zullen worden behandeld.

De tweede module, circulair gebouwontwerp, waarvan de lessen doorgaan van februari 2023 tot juni 2023, maakt je wegwijs in alle aspecten van het circulaire bouwproces. Er wordt meer bepaald in gezocht naar een andere manier van bouwen en ontwerpen op het vlak van materialen, water en energie. Ook de volgorde van het bouwproces, de actoren die inspelen op elkaar en de mogelijke scenario's worden onder de loep genomen.

Het postgraduaat circulair bouwen van VIBE en Howest omvat kennisoverdracht, discussie, voorbeeldprojecten, studiebezoeken en een praktijkoefening. Na de theorielessen ‘s morgens passen de deelnemers de inzichten meteen toe op een concrete case. Dankzij die combinatie worden de studenten gevoed met actuele informatie en kennis, leren ze van elkaar, leren ze kritisch nadenken en leren ze de theorie om te zetten naar de praktijk.


Praktische informatie

Data en locatie

Van 23 september 2022 tot en met 16 juni 2023. De lessen gaan wekelijks door op vrijdag, van 9 tot 17 uur in Howest, Campus Brugge Station, in de Rijselstraat 1 in Brugge. De lessen kunnen ook online gevolgd worden.


Inschrijven

Er is keuze uit verschillende opties:  

  • de volledige opleiding volgen (module 1 en module 2);
  • slechts één semester volgen (module 1 of module 2);
  • enkel de theoretische lessen volgen van module 1 en/of module 2;
  • een enkele les volgen.

Inschrijvingsgeld

  • 3.000 euro voor de volledige opleiding (module 1 en module 2);
  • 1.850 euro voor de aparte modules (module 1 of module 2);
  • 1.850 euro voor de theorie (module 1 en module 2);
  • 1.200 euro voor één semester theorie (module 1 of module 2); 
  • 150 euro voor één les.

Meer informatie raadplegen over het postgraduaat of ervoor inschrijven kan op de website van Howest, via deze link. Op dinsdag 6 september vindt van 18 tot 20 uur een infomoment plaats via Teams. Inschrijven daarvoor kan via deze link.

Deel dit artikel:

Onze partners