VIDEO: Broeklin: een nieuwe duurzame standaard voor Vlaanderen

In een onlangs gepubliceerde video van meer dan tien minuten geven verschillende stakeholders tekst en uitleg bij Broeklin, een circulaire werkwinkelwijk in Machelen nabij Brussel, ontworpen door professor en architect Alexander D’Hooghe en zijn team van ORG Permanent Modernity. "De gebouwen zijn eigenlijk bedacht als flexibel invulbare casco's", vertelt hendrik Bloem, een van de architecten, onder meer in het filmpje.

Broeklin is om twee redenen circulair. Enerzijds omwille van de circulaire manier waarop het gebouwd wordt, anderzijds omdat het project de circulaire economie zal faciliteren door zijn invulling. Even indrukwekkend als de gebouwen in het project, is het ecologische park van 36.700 m², naar een ontwerp van Bureau Bas Smets. Daarin ligt de focus op ‘rewilding’. Ook VK Architects & Engineers is bij het project betrokken. Het verzorgt de stabiliteit, technieken, fire safety, infrastructuur, akoestiek, EPB-rapportering en de studies daaraan gelieerd.

Het ontwerp voor Broeklin kwam er na ruim anderhalf jaar overleg met alle belanghebbenden in de regio en is daardoor een pak levensvatbaarder dan het omstreden en naar de prullenmand verwezen initiële plan voor de herontwikkeling van de brownfieldsite onder het viaduct van Vilvoorde in Machelen. Dat was er een van dezelfde ontwikkelaar, Uplace, dat het project toen naar zichzelf vernoemd had.

In de video geeft onder meer ook Bond Beter Leefmilieu zijn mening over het project. 

Als alles volgens plan verloopt, starten de werken deze zomer, onder leiding van uitvoerend architect Jaspers-Eyers Architects. Eind 2023 moet Broeklin officieel openen.

Deel dit artikel:

Onze partners