VIDEO: Gevel schaalmodel Gare Maritime hergebruikt in paviljoen in Nederland

Kloeckner Metals Belgium, in de bouwwereld beter bekend als Jansen by ods, heeft een paviljoen op The Field in het Nederlandse Leiden uitgerust met een gevelsysteem dat het recupereerde uit het schaalmodel dat het bouwde voor Gare Maritime in Brussel. In een video op www.circonl.nl, zo’n beetje de Nederlandse tegenhanger van circubuild.be, gaat Ron Jacobs, salesmanager voor België en Nederland, er dieper op in.

Kloeckner Metals Belgium, in de bouwwereld eerder bekend als Jansen by ods omdat het de stalen gevelprofielsystemen van de Zwitserse fabrikant al meer dan 50 jaar verdeelt in ons land en in Nederland, leverde een mooi voorbeeld van zijn circulaire aanpak in het Nederlandse Leiden, waar het op The Field, een circulaire hotspot met showcases voor circulaire bouwmogelijkheden, een stuk uit het schaalmodel dat het bouwde voor Gare Maritime in Brussel, hergebruikte. Ron Jacobs, sales manager voor België en Nederland: “De architecten van Gare Maritime, Bureau Bouwtechniek in samenwerking met Jan de Moffarts Architecten en Neutelings Riedijk Architecten, wilden een gevelprofielsysteem dat demonteerbaar was. Daarop hebben we een schaalmodel gebouwd om te tonen wat we zouden kunnen leveren en hoe dat gevelsysteem dan precies zou kunnen worden gedemonteerd. Die mock-up hebben we ook effectief ontmanteld en daarna hebben we er een nieuwe eigenaar voor gevonden in Leiden, die er de gevel van het paviljoen naar een ontwerp van Popma ter Steege Architecten op The Field, een hotspot voor circulaire bouwmogelijkheden, mee heeft laten bouwen. De gevel werd enkel wat ingekort.”

Kloeckner Metals Belgium, dat naast staal ook RVS, aluminium, non-ferrometaal en technische producten voor bouw en industrie verdeelt, sprong enkele jaren geleden mee op de kar van circulair bouwen door rond het bewezen meest duurzame vliesgevelsysteem, Jansen Viss, een complete circulaire service te ontwikkelen en zo te komen tot gevelprofielsystemen die demonteerbaar en herbruikbaar zijn omdat alle verbindingen omkeerbaar zijn, en bovendien ook nog eens zorgen voor een aanzienlijke CO2-reductie bij productie.

Het systeem wordt als de totaaldienst 'een duurzame gevel', aangeboden aan ontwikkelaars, beheerders of gebruikers van gebouwen. Daarvoor richtte Jansen by ods samen met ketenpartners uit alle facetten van de bouw een netwerk op, Harvest Bay. Dat netwerk verenigt ontwerpers, bouwers, onderhoudspartijen en circulaire sloopbedrijven en omvat ook een oogstkaart. Die moet binnen een jaar operationeel zijn en ervoor zorgen dat het staal uiteindelijk vlot terug bij de oorspronkelijke of een nieuwe fabrikant komt, die er weer mee aan de slag kan.

Deze circulaire voorbeeldcase is voor Kloeckner Metals Belgium dus slechts het begin van hoe het in de toekomst wil gaan werken.

Deel dit artikel:

Onze partners