VIDEO: hoe Derbigum jaarlijks 200 voetbalvelden aan dakbanen recycleert

Derbigum publiceerde een video die even eenvoudig als duidelijk in beeld brengt hoe het bedrijf aan upcycling doet via het eigen No Roof To Waste-programma. Niets gaat daarbij verloren: 1 kilogram oude bitumineuze dakbedekking vormt dezelfde hoeveelheid Derbitumen of gerecycleerde grondstof voor nieuwe dakbedekkingsmembranen. Derbigum upcyclet vandaag jaarlijks al het equivalent van 200 voetbalvelden en wil dat cijfer in de toekomst nog opdrijven. De video is te bekijken via deze link.

Derbigum is al dertig jaar bezig met het recycleren van bitumineuze dakbanen of roofing. Dankzij een uniek en gepatenteerd proces heeft het bedrijf het programma No Roof To Waste ontwikkeld, om oude bitumineuze daken aan het einde van hun levensduur te revaloriseren. Derbigum haalt daarbij de gebruikte dakbanen, maar ook snijresten, gratis op bij dakwerkers. De nieuwe, circulaire dakbanen dragen de merknaam Derbigum NT en behaalden de ATG-certificatie.

“De meest eenvoudige manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door enerzijds de levensduur van onze producten te maximaliseren en anderzijds bitumen te recycleren tot nieuwe grondstof”, motiveert Derbigum zijn circulaire aanpak. “Want ook al lijken bitumen en ecologie op het eerste gezicht niet meteen met elkaar in verband te kunnen worden gebracht, toch is er wel degelijk een directe relatie. Immers, hoewel bitumen een product is op basis van aardolie, is het de meest ecologische oplossing voor het waterdicht maken van platte daken: Derbigum-dakbanen hebben een bewezen levensduur van minimaal veertig jaar. Daarna kunnen ze nog makkelijk worden herlaagd met een nieuwe Derbigum-toplaag en zo de volgende veertig jaar zorgeloos tegemoet zien. Daarnaast zijn Derbigum-dakbanen dus ook nog eens 100% recycleerbaar tot hoogkwalitatieve grondstof voor nieuwe dakbanen.”

Er is wel nog altijd een gedeelte nieuw bitumen nodig om de Derbigum NT-dakbanen te maken, maar Derbigum voert volop onderzoek om het percentage recyclaat in de producten te maximaliseren. Ook de randvoorwaarden om roofing as a service aan te bieden, waarbij waterdichtheid en bescherming tegen de natuurelementen worden verkocht, maar Derbigum zelf eigenaar blijft van zijn materialen, worden onderzocht, net als de mogelijkheid om te werken met terugnamecertificaten.

Deel dit artikel:

Onze partners