VIDEO: Maarten Lahaye (Gyproc® en ISOVER): “Onze circulaire strategie focust op drie gebieden”

In een exclusieve video voor circubuild.be geven Maarten Lahaye, productmanager, en Herman Van der Schoepen, key accountmanager industrie & prefab, meer uitleg bij de circulaire aanpak van Gyproc® en ISOVER. “Circulariteit is een breed en daardoor soms ook hol begrip. Daarom hebben wij drie focusgebieden bepaald om zowel onze producten als onze bedrijfsvoering meer circulair te maken”, aldus Lahaye.

Gyproc® en ISOVER België, beide onderdeel van de Franse groep Saint-Gobain, zijn trotse marktleider in hun eigen productmarkt. Dat zijn respectievelijk die van bouwsystemen en -oplossingen op basis van gips voor binnenhuis- en ruwbouwafwerking en die van isolatieproducten op basis van minerale wol. Beide producenten een pionier noemen als het gaat over circulair bouwen is misschien net wat overdreven, maar het lijdt geen twijfel dat Gyproc® en ISOVER al heel vroeg op de kar van circulair bouwen sprongen. Herman Van der Schoepen, key accountmanager industrie & prefab: “In 2011 behaalden wij voor onze gipskartonplaten het Cradle to Cradle-certificaat nadat alle productingrediënten en ons productieproces nauwgezet onder de loep werden genomen. Dat was eigenlijk het startpunt van onze duurzaamheidsstrategie. We vonden het echter absoluut noodzakelijk om daar een vervolg aan te koppelen.”


Recyclage, hergebruik en kennis

“We hebben daarop drie focusgebieden bepaald om zowel onze producten als onze bedrijfsvoering nog meer circulair te maken”, pikt Maarten Lahaye, productmanager, in. “Dat zijn recyclage, hergebruik en kennis. Om het recycleren te faciliteren, hebben we een eigen recyclagedienst opgezet, zowel voor Gyproc® als voor ISOVER. Voor ISOVER halen we gebruikte producten terug uit de markt via een systeem van zakken die aannemers en andere verbouwers kunnen aankopen aan gevuld inleveren. Voor Gyproc®-producten doen we dat dan weer met containers, via de Gypsum Recycling Service. De gebruikte producten gaan we hergebruiken in nieuwe producten. Momenteel is het gemiddeld percentage recyclaat in onze gipskartonplaten zo’n 14%. We willen dat in de toekomst opdrijven naar maar dan 20%. Maar omdat hergebruiken nog beter is dan recycleren, wilden we ook gaan inzetten op demontabele wandsystemen.”

“Voor dat tweede focusgebied was 2017 een belangrijk jaar”, gaat Van der Schoepen voort. “Toen kregen we van de Vrije Universiteit Brussel immers de vraag om deel te nemen het pilootproject Circular Retrofit Lab, een circulair verbouwingsproject dat kaderde in het internationale Building as Material Banks-programma, waarbinnen vijftien organisaties in zeven landen onderzoek deden naar circulaire bouwmethodes en businessmodellen met fondsen van het Europese Horizon 2020-project. Het ging meer bepaald om de renovatie van een blok bestaande uit acht voormalige studentenkoten op de campus in Etterbeek. Het hele gebouw werd gestript, enkel de betonnen draagstructuur bleef overeind. Demonteerbare en herbruikbare materialen en omkeerbare verbindingen vormden vervolgens het uitgangspunt bij de verbouwing. Dat project heeft ons veel geleerd. Via het principe van learning by doing hebben we toen een prototype ontwikkeld van een wandsysteem dat demonteerbaar is. In de nasleep van dat project hebben we ook een aantal andere opties voor demontabele wandsystemen bestudeerd en opgenomen in ons innovatieproces, omdat we verschillende oplossingen willen bieden aan architecten en bouwers.”

“Zo komen we bij het derde focusgebied: kennis”, vertelt Lahaye. “Want een wand kan wel demontabel opgebouwd zijn, als je niet weet dat die makkelijk elders hergebruikt kan worden, blijft er van de circulaire gedachte maar weinig over. Daar speelt BIM natuurlijk een grote rol in, maar ook LCA’s en materiaalpaspoorten, iets waar we steeds intensiever op inzetten.”


CO2-neutraal tegen 2050

“Uiteraard is ook ons productieproces zo circulair mogelijk. Snijresten belanden niet bij het afval en worden meteen afgeleid van de productielijnen om vervolgens te worden gerecycleerd”, legt Van der Schoepen uit. “Daarnaast hebben we een WKK, hergebruiken we water maximaal en wekken we 80% van onze benodigde energie zelf op, met windmolens en zonnepanelen. Het gaat dus om groene energie. Gyproc® en ISOVER hebben zichzelf als doel gesteld om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. “En we zijn er zeker van dat we dat doel gaan behalen, dankzij een doorgedreven optimalisatie van onze circulaire producten en ons productieproces”, besluit Van der Schoepen.

Deel dit artikel:

Onze partners