Met onder meer een demonteerbare structuur van CLT, flexibele ruimtes en een focus op materiaalminimalisatie in het ontwerp vinkt Villa Paulus in Nazareth, een nieuwbouw die voorziet in vijf energiezuinige appartementen, verschillende principes van circulair bouwen af. En hoewel de gevel uit prefabbetonpanelen en bakstenen op het eerste zicht misschien minder circulair oogt, mag ook die om een bijzondere reden toch duurzaam worden genoemd. Voor het ontwerp van Villa Paulus zorgde LENA architecten. Lab15, gespecialiseerd in energiezuinig bouwen met hout, nam de uitvoering voor zijn rekening.
Een goede isolatie en de modernste technieken zoals zonnepanelen en lucht-waterwarmtepompen zorgen ervoor dat de vijf appartementen in Villa Paulus, die twee of drie slaapkamers bieden, kunnen uitpakken met een E-peil van maximaal 16 en dus bijna-energieneutraal zijn.
Maar de nieuwbouw ontworpen door LENA architecten in opdracht van BLICVELT mag om meer dan enkel het energieplaatje duurzaam genoemd worden. Zo werden in het ontwerp ook verschillende principes van circulair bouwen toegepast.
Grote overspanningen
Een groot deel van die circulaire principes houden verband met de CLT-structuur van het gebouw. Zo werd die ten eerste droog in elkaar gestoken, waardoor hij ooit weer uit elkaar kan worden gehaald.
Daarnaast werden met CLT-platen ook grote overspanningen gecreëerd die het aantal dragende CLT-wanden beperken. Daardoor, en door de niet-dragende wanden licht uit te voeren met gipskartonplaten, kregen de appartementen een indeling die zich in de toekomst makkelijk laat aanpassen aan nieuwe noden.
LENA architecten besloot de CLT-wanden net als de plafonds in CLT bovendien zichtbaar te laten. Die ontwerpkeuze geeft de appartementen niet alleen een warm karakter, maar past ook binnen een ander belangrijk principe van circulair bouwen: materiaalminimalisatie. Door enkel de niet-dragende wanden en vloeren af te werken, werd immers stevig bespaard op afwerkingsmaterialen.
Herbruikbare isolatie
Met isolerende granulaten van gerecycleerde PUR en glaswol, die beide herbruikbaar zijn omdat ze niet verlijmd werden aan constructiematerialen, trok LENA architecten ook voor de isolatie de circulaire kaart.
Mislukt lot bakstenen
Hoewel de gevel van Villa Paulus minder circulair is dan de draagstructuur ervan, met een onderkant die bestaat uit prefabbetonpanelen en het bovenste gedeelte uit gekaleide bakstenen, mag het bakstenen gedeelte om twee redenen toch duurzaam worden genoemd. Ten eerste werd het gerealiseerd met de Eco-brick-baksteen van wienerberger, die niet alleen ecologisch genoemd mag worden omwille van de gebruikte grondstoffen, maar ook omwille van het feit dat hij smaller is dan de standaard baksteen, waardoor het transport ervan per definitie energiezuiniger is; per rit kunnen meer stenen vervoerd worden. Daarnaast ging het om een mislukt lot dat werd afgekeurd voor een ander project. Bij de realisatie van Villa Paulus kon dat wel gebruikt worden, omdat de bakstenen toch gekaleid werden. Zo was de productie van de stenen toch niet voor niets geweest.
Ook letterlijk groen
Villa Paulus kleurt tot slot niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk groen: met groendaken, bestaande bomen in de voortuin die bewaard bleven en grasdallen op de bijbehorende parking gaat het project mooi op in het achterliggende groen.
Twee van de vijf appartementen zijn momenteel nog te koop. Zie www.blicvelt.be voor meer info.
Nog dit: op 3 november organiseert Ecobouwers een kijkdag in een cohousingproject ontworpen door LENA architecten waarin naast een demonteerbare CLT-structuur ook gekozen werd voor een circulaire gevel in hout. Meer info daarover vind je hier.