Waarom de wanden van Faay Vianen door en door circulair zijn

In de huidige maatschappij staan duurzaamheid en milieubewustzijn alsmaar meer centraal en steeds meer bedrijven schakelen daarom over op circulaire methoden van produceren en ondernemen. Nog beter dan louter circulaire productieprocessen implementeren, is het om daarnaast ook te werken met biogebaseerde grondstoffen. Een mooi voorbeeld van zo’n doorgedreven circulair aanpak in de bouwsector, vinden we bij het bedrijf Faay Vianen, dat herbruikbare prefabscheidingswanden maakt van biogebaseerde materialen.

De Nederlandse overheid liet onlangs weten dat ze 200 miljoen euro gaat uittrekken om het gebruik van hernieuwbare en natuurlijke bouwmaterialen te stimuleren. Het Nederlandse familiebedrijf Faay Vianen ziet dat graag gebeuren. Het maakt immers geprefabriceerde modulaire scheidingswanden op basis van lokaal geoogst vlas en gips, twee natuurlijke producten.

Het vlas, snel hernieuwbaar en op die manier onuitputtelijk, wordt gebruikt voor de kern van de scheidingswanden. De grondstof vermindert als duurzaam alternatief voor traditionele, op fossiele brandstoffen gebaseerde materialen de uitstoot van broeikasgassen tijdens de productie van de wanden. Meer nog, vlas neemt tijdens de teelt zelfs CO2 op. De vlaskern maakt de wanden ook stootvast, brandwerend en hoog geluids- en thermisch isolerend.

Van het gips wordt de toplaag van de Faay Vianen-wanden gemaakt.


Terugnameoptie

De scheidingswanden komen kant-en-klaar uit de fabriek: inclusief stijl- en regelwerk, isolatie, eindbeplating en ingebouwde leidingschachten. Daardoor, en dankzij de veer-groefverbinding – en dus zonder lijm –, zijn ze zeer snel te monteren. En ook weer te demonteren om elders te worden hergebruikt. Want een Faay Vianen-wand kan, met een praktische levensduur tot 100 jaar, gemiddeld genomen wel zeven keer worden hergebruikt. Aan het einde van de levensduur kunnen de verschillende elementen van de wand van elkaar worden gescheiden om probleemloos te worden gerecycleerd. Met een terugnameoptie faciliteert Faay Vianen dat hergebruik en die recyclage – in de eigen fabriek herwerkt de fabrikant oude wanden tot nieuwe.

Naast hun circulariteit is ook het feit dat ze door hun specifieke samenstelling bijdragen aan de creatie van gebouwen die gezond zijn voor de mens, een grote troef van onze wanden.

“De overstap van lineair naar circulair produceren en ondernemen is van cruciaal belang voor het behoud van onze planeet”, vat Faay Vianen zijn bedrijfsmissie samen. “Biogebaseerde grondstoffen, met vlas als prominent voorbeeld, spelen een essentiële rol in die transitie. Door die materialen te integreren in productieprocessen en de bouwsector, kunnen we niet alleen onze ecologische impact verminderen, maar ook bijdragen aan een veerkrachtige en duurzame toekomst waarin we niet alleen consumeren, maar ook zorgen voor het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties."

Bron: Faay Vianen

Deel dit artikel:

Onze partners