Wanden en plafonds van Troldtekt in 's werelds eerste Cradle to Cradle-lab

In Berlijn is 's werelds eerste Cradle to Cradle-laboratorium geopend. In het C2C LAB in de wijk Prenzlauer Berg kunnen architecten Cradle to Cradle-gecertificeerde bouwmaterialen en circulaire materiaalstromen leren kennen en ermee expertimenteren. Voor de afwerking van plafonds en wanden werd onder meer gebruikgemaakt van akoestische platen uit het Troldtekt-gamma van het Nederlandse Isolco.

Het C2C LAB herbergt een educatief centrum, kantoren en een 'levend' laboratorium. Alle materialen die worden gebruikt in het 400 vierkante meter grote labo voldoen aan de Cradle to Cradle-criteria. De producten kunnen worden teruggebracht naar de natuur of kunnen worden gerecycleerd tot nieuwe producten. Bovendien gaat het om gezonde producten voor mens en milieu: groene wanden die de lucht zuiveren, tapijt en kantoormeubilair dat fijnstof absorbeert, gezonde verf ...


Nichegebied

"Het C2C LAB is 's werelds eerste renovatie van een gebouw volledig volgens de Cradle tot Cradle-criteria. We willen ermee tonen hoe Cradle to Cradle in de praktijk werkt. Dit unieke project zal hopelijk voor velen als voorbeeld dienen", zegt Tim Janßen, uitvoerend directeur en bestuurslid van Cradle to Cradle e.V., dat achter het project zit. “Het belang van duurzaamheid en circulariteit in nieuwbouwprojecten groeit voortdurend. Het belang ervan voor renovatieprojecten daarentegen is een nichegebied dat we op bredere schaal willen uitbreiden. Daar moet het C2C LAB bij helpen."

“Het C2C LAB is een realistisch laboratorium voor C2C-projecten, met innovaties en voorbeeldmaterialen voor renovaties. De renovatie illustreert hoe kan worden gewerkt aan een bestaand gebouw volgens de C2C-principes, hoe recycleerbare producten verstandig kunnen worden gebruikt volgens hun gebruiksscenario en wat de uitdagingen zijn waarmee we nog steeds worden geconfronteerd."

Concreet werd tijdens het renovatieproces de begane grond van het gebouw volledig herzien. De oude muren werden gesloopt en vervangen door Cradle to Cradle-glaswanden, oude beschadigde vloeren vervangen door Cradle to Cradle-tapijten en harde vloeren en andere duurzamere vloeren bleven bewaard.

De gebruikte bouwtechnieken voldeden ook aan het Cradle to Cradle-criterium 'ontwerpen voor demontage', wat betekent dat alle materialen omkeerbaar werden verbonden. 

Ook het Nederlandse Isolco leverde een bijdrage aan het C2C LAB. In onder meer de vergaderzalen werden akoestische platen uit het Troldtekt-gamma gebruikt voor de afwerking van de plafonds en wanden.

Deel dit artikel:

Onze partners