Werfwater linkt bemalingswater van werven aan sectoren in waternood

Nog al te vaak wordt binnen de circulaire economie water overgeslagen als essentiële grondstof. De voorbije weken werd in België nochtans pijnlijk duidelijk hoe sterk we afhankelijk zijn van water en hoe belangrijk het dus is er op een efficiënte manier mee om te gaan. Lemon Companies en switchrs willen daar iets aan doen, en ontwierpen de voorbije weken Werfwater, een matchmakingsplatform om bemalingswater van werven te linken aan sectoren in waternood.

Bouwwerven hebben een belangrijk steentje bij te dragen als het gaat over het voorkomen van waternood, iets waar ons land wanneer we kijken naar de laatste zomers in de toekomst steeds vaker mee te maken zal krijgen. Op vrijwel elke werf is tijdelijke bemaling – het tijdelijk wegpompen van grondwater – helaas noodzakelijk. Dat water verdwijnt in de riolering. Waarom dat bemalingswater niet opnieuw lokaal inzetten? Vanuit die vraag ontstond Werfwater. Het online platform wil op een eenvoudige manier werven met overtollig water en lokale afnemers met elkaar in contact brengen. Bedrijven die (bemalings)water aanbieden kunnen zich via het platform aanmelden. En partijen die op zoek zijn naar water, kunnen op Werfwater locaties terugvinden waar het beschikbaar is. 

In een eerste fase wil Werfwater vooral zoveel mogelijk reeds opgestarte initiatieven bundelen en verder ondersteunen zodat we op korte termijn zoveel mogelijk water kunnen besparen. In een tweede fase – waar ondertussen onder de radar al duchtig aan wordt gewerkt – wil het een structurele manier ontwikkelen om bemalingswater beschikbaar te maken voor actoren die vaak met waternood te maken kunnen krijgen, zoals de landbouw, brandweer, stadsdiensten.

Deel dit artikel:

Onze partners