In de Diestse deelgemeente Deurne start Beneens dit najaar – als alles volgens plan verloopt – met de bouw van een nieuw gebouw voor ontmoetingscentrum SOK. De nieuwbouw vervangt het afgeleefde onderkomen voor SOK op dezelfde plaats en is een ontwerp van B2Ai architects en West Architectuur. De ontwerpbureaus trokken voor het project volop de kaart van circulair bouwen, wat resulteerde in een aanpasbaar en demonteerbaar gebouw.
De realisatie van het nieuwe gebouw, met een totale bruikbare oppervlakte van 2.050 m², een lengte en breedte van 35 en 30 meter en een hoogte die varieert van 4,5 tot zes meter, kadert in een herinrichtingsplan voor de site aan de Hasseltsebaan waar het ontmoetingscentrum ligt, opgemaakt door Atelier Romain. Dat voorziet naast een nieuw onderkomen voor SOK ook in een gemeentelijke basisschool, buitenschoolse kinderopvang en accommodatie voor voetbalclub SK Deurne.
De (binnen)accommodatie van SK Deurne, bestaande uit een kantine, weliswaar voor gedeeld gebruik, kleedkamers, sanitaire ruime, een EHBO-lokaal en bergruimte, krijgt een plek in het nieuwe ontmoetingscentrum, dat voorts zal bestaan uit en café met keuken en een ruime polyvalente zaal met keuken en bar. De polyvalente zaal kan worden opgesplitst in kleinere units die dienst kunnen doen als vergaderlokalen. Het specifieke programma voor het nieuwe ontmoetingscentrum is gebaseerd op wensen en eisen van verschillende inwoners van Diest en Diestse verenigingen, die voorafgaand aan het project tijdens verschillende participatiemomenten bevraagd werden.
"Tijdelijke vereniging van materialen"
Voor de ontwerpers van het nieuwe ontmoetingscentrum, B2Ai Architects en West Architectuur, vormde circulair bouwen een belangrijk uitgangspunt.
De ontwerpbureaus kozen in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, Stad Diest, voor duurzame bouwmaterialen en gebruikten daarvoor LCA’s en EPD’s. De toegepaste materialen hebben meer concreet een lage milieu-impact en kunnen worden hergebruikt wanneer het ontmoetingscentrum ooit zou verdwijnen. Uiteraard betekent dat laatste dat het ontmoetingscentrum ook demonteerbaar werd ontworpen, rekening houdend met het shearing layers-model van Stewart Brand. De ontwerpbureaus beschouwen een gebouw naar eigen zeggen immers als een tijdelijke vereniging van materialen. Het BIM-model fungeert voor de architecten naar eigen zeggen niet alleen als een ontwerp- en uitvoeringstool, maar ook als materialendatabank.
Flexibel gebouw
Maar de focus op circulair bouwen resulteerde ook in aanpasbaarheid. Zo wordt de demonteerbare modulaire constructie van gelamineerde kolommen en balken en CLT-wanden en -vloeren, gebaseerd op een vast grid van 5 op 5 en aan de buitenkant afgewerkt met naaldhout in een zwarte kleur – al het gebruikte hout komt uit duurzaam beheerde bossen, ingevuld met lichte wanden, zodat ruimtes snel en zonder structurele werken kunnen worden vergroot of verkleind.. Het centraal onderbrengen van de technieken draagt ook bij aan de flexibiliteit van het gebouw. Het ontwerp stimuleert ook het dubbele gebruik van ruimtes – zoals de polyvalente zaal die kan opgedeeld worden in vergaderlokalen.
Beneens kreeg van B2Ai Architects en West Architectuur ook de opdracht afval zo veel als mogelijk te vermijden tijdens de werffase en samen te werken met lokale leveranciers om transportafstanden maximaal te beperken en de lokale economie te ondersteunen, een opdracht waar de aannemer zich vanuit ideologisch standpunt zonder verpinken achter schaarde.
In het najaar moeten de werken normaal gezien van start gaan. media 2026 zou het nieuwe ontmoetingscentrum dan de deuren moeten kunnen openen.