Werken gestart aan circulair Flanders Make-centrum in Kortrijk (Jaspers-Eyers Architects)

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft op 9 juli symbolisch de eerste steen gelegd van een nieuw Flanders Make-centrum voor toptechnologisch onderzoek, in Kortrijk. In het nieuwe gebouw zullen vanaf volgend najaar de nieuwste industrie 4.0-technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden met als doel meer duurzame productie en meer werkbaar werk voor werknemers. Duurzaamheid stond ook centraal in het ontwerp van het gebouw, waarvoor Jaspers-Eyers Architects instond. Het bureau paste verschillende circulaire principes toe, zoals onder meer demonteerbaarheid en aanpasbaarheid. 

In het nieuwe centrum van Flanders Make zullen ondernemingen ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. Bedrijven uit alle sectoren in de industrie kunnen er inspiratie opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen. Dat is belangrijk voor een duurzame productie, voor werkbaar werk voor de werknemers en voor de welvaart in ons land.

Productiebedrijven kunnen er immers niet meer omheen: hun klanten verwachten steeds meer producten op maat, snel geleverd en liefst zonder extra kosten. Wie erin slaagt om daarop in te spelen, is de concurrentie meteen een stevige stap voor. Flanders Make helpt bedrijven om de noodzakelijke omschakeling naar slimme, digitale fabrieken voor de toekomst te realiseren, waarin de medewerkers een sleutelrol blijven spelen. Dankzij nieuwe technologieën wordt het werk voor heel wat werknemers boeiender en ook gemakkelijker.

Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make: “Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make opnieuw zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatie gedreven en duurzame industrie in Vlaanderen. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in uiterst competitieve fabrieken in eigen regio. Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van industrie 4.0-onderzoeksinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa.”


Demonteerbare gevel

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0-productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging. Die is van de hand van Jaspers-Eyers Architects, dat verschillende principes van circulair bouwen toepaste.

Zo besloten de architecten te werken met grote overspanningen om op die manier grote open ruimtes te creëren zodat het gebouw flexibel is en aanpasbaar aan andere noden van toekomstige gebruikers. De labo’s kunnen bijvoorbeeld worden omgevormd naar nieuwe kantoren.

Voor de buitenschil worden dan weer prefabelementen gebruikt die makkelijk te demonteren zijn en zo vervanging of vernieuwing eenvoudig maken.

Ook op het vlak van technieken waren circulariteit en duurzaamheid de te bewandelen weg: zonnepanelen, een warmtepomp en een BEO-veld zorgen voor de koeling en verwarming van het gebouw.


Bijdragen aan Europese Green Deal

“In het nieuwe gebouw krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven zo steeds van de state of the art in duurzame productie te laten proeven. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen, en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. En we kunnen alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren.”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Flanders Make staat klaar om ruim 11.000 bedrijven en honderdduizenden werknemers bij te staan in vernieuwingsprocessen. Vandaag (9 juli, red.) kan ik bovendien bekendmaken dat we 11 miljoen euro extra steun geven aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in onze maakbedrijven verder te versterken.”

Met die 11 miljoen extra middelen kunnen zes industriële innovatieleiders, Van de Wiele, Picanol, Atlas Copco, CNH, Crops en Sabca, samen met een consortium van technologieontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro. Die investering zal de digitalisatie van de Vlaamse en Europese industrie een boost geven. Dit zal leiden tot een verhoging van de competitiviteit van onze maakbedrijven uit zeer diverse sectoren - machinebouw, agro-food, automotive, farma, chemie, elektronische componenten … Minstens even belangrijk is dat ook de vaak kleine technologieleveranciers die nauw betrokken worden bij de ontwikkeling van een aantal pilootlijnen, hun technologie en competentie verder kunnen uitbouwen, zodat ook zij hun marktpositie kunnen versterken. Naast een verhoogde competitiviteit van onze maakindustrie zal dit project ook in grote mate bijdragen aan de Europese Green Deal.

De nieuwe vestiging in Kortrijk zal klaar zijn in september 2022. Flanders Make is eigenaar van de grond en zal het gebouw gedurende 27 jaar via een erfpachtformule huren van het projectvennootschap Stadion, bestaande uit Stadsbader en ION - dat voor de bouw instaat. Het gebouw wordt, met een omvang van 6.000 m², meteen het grootste co-creatiecentrum van Flanders Make, dat ook vestigingen in Leuven, Lommel en Sint-Truiden heeft en labo’s bij alle Vlaamse universiteiten. 

Deel dit artikel:

Onze partners