Wienerberger neemt CO2-neutrale productielijn voor baksteenstrips in gebruik

Wienerberger België pakt uit met een absolute primeur in de baksteenindustrie. Op zijn site in Kortemark neemt het een innovatie productielijn voor baksteenstrips in gebruik. Die state-of-the-artproductielijn combineert drie unieke aspecten: online productie van baksteenstrips, een digitale engobering en, als absolute blikvanger, een CO2-neutrale productie.

We kennen de dunne baksteenstrips al langer als een duurzame en plaatsbesparende oplossing om gevels te isoleren bij renovatie of om prefabwanden een gevelsteenlook aan te meten. Maar het zagen van de 2 cm dikke steenstrips uit klassieke bakstenen brengt onoverkomelijk restafval mee. Met zijn innovatieve productielijn brengt Wienerberger daar nu voor altijd verandering in. Die vervaardigt de steenstripps volgens een innovatief online principe onmiddellijk met een dikte van 2 cm. Er is dus niet langer materiaalverlies omwille van het zagen van de strips.


Maat- en vormvaste strips

De productielijn is uniek in haar vormgevingstechniek. Die resulteert in een uiterst maatvaste en vormstabiele handvormsteenstrip. Daarmee verkleint Wienerberger de afwijkingen in dikte, lengte, breedte en kromheid in vergelijking met tot op vandaag beschikbare steenstrips. Met de handvormsteenstrip met heel strikte maattolerantie speelt Wienerberger in op de noden van de prefabricatiemarkt. Door de duidelijke link met modulair en circulair bouwen is de baksteenfabrikant ervan overtuigd dat prefabricatie aandeel zal winnen in de bouwmarkt. Met de maatvaste oplossing voldoet Wienerberger aan de strenge eisen uit de prefabsector, zonder dat het strippen moeten kalibreren of verzagen. Zo worden extra energieverbruik en afval vermeden.


Uitzicht naar wens

Een tweede innovatie van de nieuwe productielijn is het digitaal engoberen. Een nieuwe kleur vraagt normaal een aanpassing van de kleisamenstelling en het productieproces, met overgangsverliezen als gevolg. Het zijn vaak intensieve omschakelingen en die beperkte flexibiliteit heeft ook zijn impact op de klantenservice. Met het digitaal engoberen zijn die nadelen verleden tijd. De nieuwe oplossing mag je vergelijken met een digitale printer die op pixelniveau de gewenste kleur in een flinterdun kleilaagje op de gedroogde baksteenstrip aanbrengt. De engobelaag wordt vervolgens mee ingebakken in de steenstrip. De mogelijkheden van het printproces zijn nagenoeg onbeperkt. Een huis uit blauwe baksteen wordt zomaar mogelijk. De ontwerper kan zelfs tot op de pixel het uitzicht bepalen en zo dus heel creatief zijn. Digitaal engoberen komt meer en meer voor in de industrie en wordt nu voor het eerst in België toegepast. 


Geen fossiele brandstof meer nodig

Het meest in het oog springend aan de nieuwe productielijn is het volledig CO2-neutrale proces. Dat is een absolute primeur in de keramische sector. Het klimaatvriendelijke concept dat Wienerberger uitdokterde, is volledig opgebouwd rond gloednieuwe, elektrische productietechnieken. De oven werkt volledig elektrisch. Hij wordt voor 25% gevoed door een eigen PV-installatie en voor 75% met 100% groene energie.

De oven werkt met stralingswarmte en de restwarmte wordt gerecupereerd en benut wordt in de drogerij. De eventuele bijkomende energie die daar nog nodig is, is ook volledig elektrisch. Zo is er helemaal geen fossiele brandstof meer nodig om de steenstrips te produceren.


Ecologische verpakking

Om het duurzame verhaal helemaal volledig te maken, herbekeek Wienerberger ook de verpakking van de steenstrips. Vandaag worden de nat verzaagde steenstrips nog verpakt in doosjes uit EPS. Dat vraagt veel verpakkingsmateriaal. Het nieuwe productieproces maakt dat type verpakking overbodig en laat toe de strips per 20 te bundelen met alleen maar straps. Vervolgens worden ze gestapeld op een retourpallet en beschermd met een circulaire hoes.

In deze video geeft Wienerberger zelf meer tekst en uitleg bij de nieuwe productielijn. 

Dat Wienerberger hoog inzet op circulaire bouwoplossingen, bewees het ook al met het ClickBrick-systeem en zijn kleidakpannen.


Lijm en toch circulair

Een interssante opmerking van een lezer van dit artikel bereikte onze redactie, waarna we Wienerberger om een reactie vroegen. De lezer stelde het volgende: de productie van de Wienerberger-steenstrips verloopt dan wel een pak duurzamer, in welke mate zijn ze circulair als je weet dat de strips verlijmd toegepast worden?

Wienerberger benadrukt dat bij de ontwikkeling van de nieuwe baksteenstrips de focus op dematerialisatie en decarbonisatie lag, maar ook de circulaire toepassingsmogelijkheden niet uit het oog werden verloren. "Het klopt dat de mate van circulariteit ook sterk bepaald wordt door de toepassingswijze", klinkt het bij de baksteenfabrikant. "Strips worden inderdaad vaak verkleefd en dus op een niet-circulaire manier toegepast. Er zijn echter opties die dat probleem opvangen, zoals modulaire en circulaire gevelelementen op basis van steenstrips. De steenstrips kunnen bijvoorbeeld verlijmd worden op demonteerbare gevelpanelen. In de ontwikkeling van onze steenstrips hebben we ook daar specifiek aandacht aan besteed: de strips voldoen aan de strenge eisen voor robotisatie in prefabtoepassingen."

Deel dit artikel:

Onze partners