Window of Circular Opportunity wil ramen en deuren meer circulair maken

Vlaanderen Circulair, OVAM, Reynaers Aluminium, VITO en VUB Architectural Engineering zetten samen het project Window of Circular Opportunity op om van aluminium raam-, vliesgevel- en deursystemen circulaire bouwproducten bij uitstek te maken.

Bouwprofessionals en architecten zijn vragende partij voor een breder scala aan circulaire bouwmaterialen, waaronder ook circulaire raam-, vliesgevel- en deuroplossingen. Daarom zetten Vlaanderen Circulair, OVAM, Reynaers Aluminium, VITO en VUB Architectural Engineering het project Window of Circular Opportunity op, waarin ze ontwerpgidsen willen definiëren voor circulaire aluminium raam-, schuif- en vliesgevelsystemen.

Het project start met een reeks van drie interactieve online workshops, die een drieledig doel hebben: het zoeken naar kansen en belemmeringen binnen de waardeketen bij hergebruik van complete aluminium raam- en deursystemen, onderdelen daarvan en hoogwaardige recyclage van de materialen; cocreatie van oplossingen om circulaire (aluminium) ramen meer toegang te geven tot de markt en verspreiding van de projectresultaten aan alle geïnteresseerde partijen.

De workshops richten zich tot zowat alle bouwactoren – architecten, studiebureaus, bouwbedrijven, sloopbedrijven, ‘urban miners’, projectontwikkelaars … –, maar ook tot kennisinstellingen en beleidsmakers. Ze worden ingepland over een periode van vijf maanden en kregen elk een specifiek thema:

  • 7 december 2020: aanbesteding en evaluatie van circulaire ramen, deuren en vliesgevels
  • Begin 2021: veranderingsgericht ontwerpen van gebouwen en ramen, deuren en vliesgevels
  • Begin 2021: recyclage en urban mining van aluminium ramen, deuren en gordijngevels.

De inschrijvingen voor de eerste workshop zijn inmiddels afgesloten. De exacte datum van workshop 2 en 3 zal samen met meer info een maand vooraf worden gecommuniceerd op deze pagina. Inschrijven voor die workshops is gratis maar wel noodzakelijk en kan via de eventspagina van VITO.

Deel dit artikel:

Onze partners