De multidisciplinaire bouwgroep CFE huldigde in juni Wood Hub in, haar nieuwe hoofdkantoor in Brussel naar een ontwerp van ARCHi2000. Bij de realisatie van het gebouw, waarvoor verschillende dochterondernemingen van de groep hun expertise bundelden, stond circulair bouwen voorop. Dat resulteerde in een hybride structuur van beton en 700 m³ aan PEFC-gecertificeerd hout, de toepassing van heel wat gerecycleerde en recuperatiematerialen en een aanpasbaar ontwerp. Wood Hub behaalde een WELL Platinum- en BREEAM Outstanding-certificaat.
Wood Hub, gelegen aan de Edmond Van Nieuwenhuyselaan 30, biedt CFE 7.300 m² aan oppervlakte. Het is een van de meest ambitieuze gebouwen in de Benelux wat energieprestaties en koolstofvoetafdruk betreft. “Wood Hub is niet louter een gebouw, het is een visie”, vertelt Isabelle De Bruyne, chief sustainability officer van CFE. “Voor dit project, afgestemd op de regelgeving Europese taxonomie, legden we de lat zeer hoog. Het toont dat je verschillende duurzaamheidsaspecten kan combineren in één gebouw. Het project is namelijk niet enkel duurzaam op het vlak van materialen, maar ook op het vlak van energieverbruik en omdat in het ontwerp ook het welbevinden van de gebruiker centraal stond.”
Wood Hub heeft een geprefabriceerde hybride hout- en betonstructuur van CREE. “Die zorgt er op zichzelf al voor dat het gebouw 30% minder CO2 uitstoot dan een traditioneel gebouw”, aldus de chief sustainability officer. In totaal werd 700 m³ hout gebruikt voor de structuur – vandaar ook de naam van het gebouw. “223 CREE-platen die een combinatie zijn van verlijmde gelamineerde houten balken en beton, goed voor een houtvolume van 480 m³, 398 gevelpalen voor een houtvolume van 75 m³ en 135 houten frameboxen voor een houtvolume van 145 m³”, preciseert Isabelle De Bruyne. “Het hout is dennenhout afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen in Oostenrijk. We kunnen immers niet zeggen dat we duurzaam bouwen als we geen garantie kunnen geven over de duurzame oorsprong van het hout. Aan greenwashing doen wij niet mee. Niet alleen in de BREEAM-, maar ook in de WELL Platinum-certificering heeft hout zijn aandeel: iedereen die hier binnenstapt, voelt de positieve invloed van hout.”
Modulair opgevat
De toepassing van hout, een hernieuwbare grondstof, is niet het enige aspect dat voortvloeit uit de focus van ARCHi2000 en CFE op circulair bouwen in het ontwerp, zo stelt Isabelle De Bruyne. “In het gebouw werden ook heel wat gerecupereerde en gerecycleerde materialen toegepast. En het gebouw is ook modulair opgevat, met binnenwanden die verplaatsbaar zijn.”
Ook op energieverbruik scoort het gebouw dus enorm goed. “Het gebouw kan nagenoeg helemaal in zijn eigen energie voorzien, dankzij een goede isolatie, geothermie, driehonderd zonnepanelen op het dak en de deelname aan een energiegemeenschap”, aldus Isabelle De Bruyn.
De vraag of de realisatie van Wood Hub duurder zou zijn geweest als was gekozen voor traditioneel bouwen, is volgens de chief sustainability officer niet zo gemakkelijk te beantwoorden. “Omdat je met zoveel factoren rekening moet houden, waaronder ook de kosten op lange termijn – die in een circulair project vaak lager liggen. Maar het onze filosofie dat duurzaamheid geen kost is, wel een opportuniteit. Dit gebouw toont hoe we in de toekomst zullen moeten bouwen. We willen er anderen dan ook mee inspireren”, besluit ze.
Bekroond
Wood Hub sleepte inmiddels al twee awards in de wacht: een Belgian Proptech Trophy 2023 in de categorie Project of the Year en de Climate Future Project Award op de Belgian Construction Awards 2023.
Aan de realisatie van Wood Hub werkten naast ARCHi2000 en CFE en haar dochterondernemingen BPC Group, Wood Shapers, VMA en BPI Real Estate ook nog Détang Engineering, TPF Engineering, B4F en BAAM mee.