Niet enkel bij aannemers, fabrikanten van producten voor de bouwsector en studie- en architectenbureaus, maar ook bij bedrijven uit andere sectoren, staan innovatie en de transitie naar een circulaire economie hoog op de agenda. Daarom lanceren UHasselt en het kenniscoöperatief Megarnie met Circle Speed een nieuw opleidingstraject rond circulair ondernemen. Het traject, waarvoor ondernemers en intrapreneurs zich sinds midden oktober kunnen inschrijven, begint met een intensief kick-offweekend op een inspirerende locatie, met gerenommeerde keynotesprekers en onder begeleiding van persoonlijke coaches. Daarna volgt een innovatietraject van vier maanden.
Niet alleen vanuit ideologisch standpunt – het milieu en klimaat vaart er wel bij –, maar ook vanuit economisch standpunt denken veel bedrijven na over meer circulair ondernemen. Zo bleek recent nog uit een enquête die Vlaanderen Circulair en VITO in mei en juni van dit jaar hielden bij meer dan 540 Vlaamse bedrijven, organisaties en enkele overheidsinstanties, dat 66% van de circulaire bedrijven tijdens de coronacrisis amper problemen ondervindt, terwijl dat percentage bij de reguliere bedrijven slechts 2(!)% bedraagt.
Toch zitten nog heel wat bedrijven met veel concrete vragen daarrond. Daar wilden UHasselt en Megarnie, een platform van experts in duurzaam ondernemen, iets aan doen. Anne Froidmont, oprichter van Megarnie: “Ondernemers krijgen via allerlei kanalen algemene informatie mee, maar vervolgens worstelen ze om de concrete vertaalslag naar hun bedrijf te maken. Met Circle Speed bieden we de oplossing: een innovatief en intensief traject, op maat van de activiteit van elke ondernemer.”
Zes trajecten
Er worden zes trajecten opgezet voor deelnemers uit de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Per traject kunnen 12 deelnemers tegelijk in Circle Speed stappen en de ‘versnelling hoger schakelen’ naar het circulaire ondernemen. Het businessmodel vormt het vertrekpunt van de opleiding. Froidmont: “Hoe kunnen ondernemers investeringen en producten herbekijken en aanpassen in de transitie naar een circulaire context? Dat gebeurt in kleine groepen die focussen op de specifieke uitdagingen en opportuniteiten van de deelnemers, onder begeleiding van de coaches. Innoveren en duurzaam ondernemen doe je immers niet alleen. Het is dus een unieke combinatie van individueel en klassikaal groeien.”
“We gaan verder dan een klassieke opleiding. Circle Speed is een gevarieerd traject met interactieve lessen, interessante keynotes, een bedrijfsbezoek, concrete cases en individuele coachingsmomenten. Zo werkt elk bedrijf stap voor stap aan het eigen businessmodel terwijl het tools krijgt aangereikt en begeleid wordt naar concrete acties. Maar ook ontwikkelt de deelnemer een circulaire mindset en een lerend netwerk met de andere ondernemers.”
Onder het motto ‘levenslang leren’ organiseert UHasselt opleidingen in uiteenlopende domeinen van wetenschap en economie voor professionals en ondernemers. De opleiding Circle Speed vult het bestaande aanbod, zoals het postgraduaat Biogebaseerde en circulaire economie, perfect aan. Prof. dr. Tom Kuppens van UHasselt: “Ondernemen in de circulaire economie staat nog in de kinderschoenen, maar de evolutie gaat razendsnel. Wie als ondernemer nu mee is, neemt ongetwijfeld een sterke voorsprong. Als UHasselt ondersteunen we uiteraard graag innovatieve opleidingen van hoog niveau die focussen op een duurzame toekomst en een betere wereld voor de komende generaties.”
Praktisch
De kick-offweekends gaan door op 22 en 23 januari en 18 en 19 juni voor bedrijven uit Limburg, op 26 en 27 februari en 10 en 11 september voor Antwerpse bedrijven en op 26 en 27 maart en 24 en 25 september in Vlaams Brabant. De opleiding kost 950 euro excl. btw. Bedrijven kunnen gebruikmaken van de kmo-portefeuille. Inschrijven of meer info raadplegen kan op de website van Circle Speed.
Circle Speed geniet de steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).