Wouter Roemaat (Alba Concepts): "Alles begint bij het kunnen meten van circulariteit"

SPRYG Real Estate Academy organiseert op 29 maart 2022 de studiedag Circulair & Modulair Vastgoed. In het praktijkgerichte seminarie geven heel wat topexperts een actueel overzicht van alle relevante aspecten van circulaire en modulaire mogelijkheden voor vastgoedprojecten. Circubuild is mediapartner van het event en daarom brengen we op onze site bij wijze van preview al een kort interview met Wouter Roemaat, die het er als partner van het Nederlandse Alba Concepts zal hebben over circulaire aanbestedingscriteria. Wie inschrijft voor de studiedag via onze website geniet bovendien een korting van 50 euro. Onderdaan dit artikel lees je hoe je die verkrijgt.

Hoe pak je een circulaire aanbesteding aan? Hoe verander je de aanbesteding van prijsgedreven naar duurzaamheidsgedreven? Het is op die vragen dat Wouter Roemaat van Alba Concepts op de studiedag Circulair & Modulair Vastgoed een antwoord zal trachten te geven. De man weet waarover hij spreekt, want Alba Concepts ondersteunde Kamp C bij de circulaire aanbesteding voor zijn nieuwe gebouw 't Centrum op Kamp C's site in Westerlo, die circulair werd aangepakt en waarmee Kamp C een Procura+ Award won in de categorie Sustainable Procurement of the Year.

Dag Wouter. Wat doet Alba Concepts precies?

"Alba Concepts is een projectmanagement- en adviesbureau dat zich richt op het waarmaken van circulariteit in de bouw- en vastgoedsector. En dat doen we op alle vlakken waar circulariteit relevant is: het formuleren van de ambities en strategie, het meten van circulariteit, het ontwerpen van circulariteit, circulariteit bij het inkopen en aanbesteden, het sturen van circulariteit bij de eigenlijke bouw …"


Wat verstaan jullie dan onder circulair bouwen?

"Circulair bouwen is voor ons vastgoed zo ontwerpen, bouwen en exploiteren zodat het een minimale impact heeft op het milieu. Daarbij is minimale expertise nodig rond de herkomst van materialen, de toekomstwaarde van materialen en de losmaakbaarheid ervan voor de toekomst."


Waarom is het volgens jullie belangrijk dat er wordt op ingezet?

"De noodzaak om circulair te bouwen is inmiddels bekend en gedragen en behoeft eigenlijk geen betoog meer. De bouwwereld zoekt echter nog naar de juiste manier waarop we het moeten doen."


Wanneer werd circulair bouwen een aandachtspunt voor jullie?

"Al in 2015 waren wij bezig met het vormgeven van circulariteit in de bouw. In onze optiek begint alles bij het kunnen meten van circulariteit. Pas dan kan je die sturen en er gezamenlijk stappen in zetten."


Hoe kunnen jullie bouwheren advies geven over circulair aanbesteden?

"Wij kunnen het proces van circulair aanbesteden van a tot z vormgeven of enkel begeleiden en adviseren. Maar hoe precies, dat is natuurlijk interne keuken." (lacht)


Faciliteert de huidige wetgeving jullie daar genoeg in?

"De oplossing zit vooral in anders denken en werken. Restwaarde creëren, eigenaarschap definiëren in een circulair bouwkader en het toepassen van gebruikte materialen of grondstoffen: op die vlakken ligt nog veel werk op de plank in de praktijk, zeker om daar incentives aan te koppelen voor elke stakeholder. Daar zit de uitdaging vooral."


Zijn alle aspecten van circulair bouwen – recuperatie of hernieuwbare materialen gebruiken, omkeerbaar ontwerpen zodat die materialen op hun beurt hergebruikt kunnen worden, een flexibel/aanpasbaar gebouw, werken met product as a service voor bijvoorbeeld verwarming of licht, het aanmaken van een materialenpaspoort voor het gebouw … – even makkelijk toepasbaar in een aanbestedingsprocedure?

"Nogmaals: het gaat om het meetbaar maken van circulariteit. Pas dan ben je niet langer appels met peren aan het vergelijken, weet je waar je staat en weet je waar je naartoe moet of kunt bewegen. De ambities bepalen waarop de focus wordt gelegd, binnen het project, binnen het ontwerp en binnen de aanbesteding."


Duidelijk. Bedankt voor de interview.

Het volledige programma van de studiedag raadplegen en inschrijven – de teller staat op ruim 60 inschrijvingen – kan via deze link. Op dezelfde pagina vind je ook de voorlopige deelnemerslijst. De studiedag richt zich op verantwoordelijken in centrale en lokale overheidsinstellingen, investeerders, ontwikkelaars, eigenaars, zorginstellingen, retailers, beheerders, financiers, architecten, aannemers, makelaars en adviseurs.

Wie bij zijn inschrijving de code CB50 vermeldt, geniet een korting van 50 euro op de inschrijvingsprijs. Er geldt daarnaast ook een gereduceerd tarief voor voor deelnemers werkzaam bij overheden, wooncorporaties, zorgverleners, retailers en logistiekers.

Let op: de locatie werd gewijzigd van Kamp C in Westerlo naar het Best Western Plus Aldhem Hotel in Grobbendonk.

Als mediapartner zal Circubuild ook een nieuwe overdracht van de Circubuild-award organiseren tijdens het event. Ken De Cooman van BC materials heeft alvast al een nieuwe winnaar gekozen …

Deel dit artikel:

Onze partners