XPS-isolatie van SOPREMA behaalt Cradle to Cradle-certificaat

SOPREMA behaalde een Cradle to Cradle Bronze-certificaat voor zijn XPS-isolatie. Daarmee erkent het internationale Cradle to Cradle Products Innovation Institute dat het isolatiemateriaal een voorkeursproduct is in de transitie naar een faire, circulaire economie en een schonere wereld.

Nadat eerder al zes bitumineuze dakbedekkingsproducten van SOPREMA het felbegeerde Cradle to Cradle-certificaat behaalden, is nu dus ook de XPS-isolatie streng gekeurd en goed bevonden door het Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Dat onderzocht het materiaal op vijf domeinen:

  • material health: uit welke stoffen bestaat het materiaal?;
  • product circularity: draagt het bij aan een circulaire economie?; 
  • clean air and climate protection: welke impact heeft de productie op de luchtkwaliteit?;
  • water & soil stewardship: wat is de impact op watervoorraad en bodem?;
  • social fairness: hoe zijn de arbeidsomstandigheden? 

Het resultaat mag er wezen. Niet alleen scoorden de XPS-platen in hun totaliteit een bronzen certificaat, voor de categorieën ‘materiaalhergebruik’ en ‘hernieuwbare energie en CO2-beheer’ behaalden ze zelfs zilver.

De XPS-isolatieplaten maakt SOPREMA in de hoogtechnologische productiesite in Tongeren – met een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk en een minimale CO2-impact. Een belangrijke grondstof zijn gebruikte EPS-verpakkingen (EPS staat voor expanded polystrene, beter gekend als piepschuim, red.). Ook gebruikte visverpakking krijgt een tweede leven als XPS.  

Niet alleen worden bestaande materialen gered van de afvalberg en geüpcycled tot XPS, het isolatiemateriaal zelf is ook volledig recycleerbaar.  

Deel dit artikel:

Onze partners