Yally en CIRCL realiseren samen circulaire woning in Edegem

Op de plek waar twee fietsbergingen stonden in de Patronaatstraat in Edegem realiseerden Yally, een jonge ontwikkelaar die duurzame woningen op de Belgische vastgoedmarkt brengt, en CIRCL, Belgisch pionier in circulaire en betaalbare sleutel-op-de-deurwoningen, een circulaire huurwoning. Zoals alle reeds gerealiseerde CIRCL-woningen bestaat ook die in Edegem voor 70% uit biogebaseerde materialen en voor 40% uit gerecycleerde materialen.

Bestaand residentieel vastgoed aankopen, energetisch renoveren en aan betaalbare prijzen verhuren: dat is de missie van Yally, een initiatief van de beursgenoteerde investeerder TINC en TDP, de infrastructuur-joint venture van Belfius en de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Gimv. Yally bestaat nog maar twee jaar, maar heeft vandaag al meer dan honderd woningen in portefeuille.

Voor het project in de Patronaatsraat in Edegem deed Yally, dat eigen architecten in huis heeft, voor het eerst een beroep op CIRCL, een recent opgerichte dochteronderneming van Groep Vanhout/BESIX die circulair bouwen toegankelijk wil maken voor het grote publiek met betaalbare circulaire sleutel-op-de-deurwoningen op maat. De woningen zijn niet alleen demonteerbaar en aanpasbaar, maar bestaan ook voor 70% uit biogebaseerd en voor 40% uit gerecycleerd – er is dus sprake van een overlap – materiaal. De CIRCL-woningen kunnen in een periode van niet minder dan zes weken tijd opgebouwd worden.


Ruwbouw klaar in twee weken

“Een huzarenstukje.” Zo omschrijft Wim Pieters, CEO van CIRCL, het renovatieproject in de Patronaatstraat. “Op een heel compact en ongelijkvormig perceel hebben we een woning van 140 m² gerealiseerd, met welgeteld 1,5 cm speling, en dus zonder verloren woonruimte. Dat is voor conceptueel bouwen allesbehalve evident en enkel mogelijk dankzij de doorgedreven digitalisering bij zowel Yally als onszelf. Omdat de werf vlakbij een school ligt, hebben we er bewust voor gekozen de ruwbouw tijdens de paasvakantie te doen, op twee weken tijd.”

Omdat voor de bouw van de woning twee fietsbergingen moesten verdwijnen, voorziet het nieuwe pand op de gelijkvloerse verdieping in een gedeelde fietsenstalling – die geen deel uitmaakt van de genoemde 140 m² – voor de bewoners van de omliggende appartementen. Die appartementen worden trouwens ook voorzien van een nieuwe geïsoleerde voorgevel afgewerkt met steenstrips.


Verouderd patrimonium

Het energieplaatje van de woning kleurt even groen als de materiaalkeuze. Door gebruik te maken van de meest energiezuinige technieken – warmtepomp, zonnepanelen … – en grondige isolatie wordt het energieverbruik van de woning – en dus ook de energiekosten – tot een minimum beperkt. “De Belgische residentiële huurmarkt wordt gekenmerkt door een verouderd en doorgaans slecht geïsoleerd patrimonium dat verantwoordelijk is voor een groot deel van onze collectieve uitstoot. Tegelijk blijft de vraag naar huurwoningen stijgen. Er is dus nood aan een inhaalbeweging, voor een voldoende uitgebreid en kwalitatief huuraanbod enerzijds, en om onze emissies naar beneden te krijgen anderzijds. Daar willen we met Yally een katalysator in zijn door woningen aan te kopen, energetisch te renoveren en aan betaalbare prijzen te verhuren. De circulaire bouwfilosofie van CIRCL sluit daar heel mooi bij aan, we zijn dus bijzonder opgetogen om voor dit project met hen samen te werken”, vertelt Anneleen Desmyter, CEO van Yally.

“Met CIRCL maken we circulair bouwen, waarbij materialen hergebruikt worden en hun waarde behouden, voor het eerst toegankelijk en betaalbaar voor het grote publiek”, vult Wim Pieters aan. “Ons concept, het eerste offsite bouwconcept dat maatwerk aanbiedt, is radicaal digitaal, duurzaam, flexibel en snel: een ontwerp op maat en offerte met finale prijs heb je binnen de dag en tussen bouwvergunning en oplevering zitten maximaal zes weken. De initiële kostprijs ligt slechts marginaal hoger dan die voor een klassieke woning, terwijl de Total Cost of Ownership of TCO (de kosten voor het gebouw gedurende zijn hele levenscyclus, red.) op termijn zelfs een stuk lager ligt.”


Meer netto-vloeroppervlakte met een CIRCL-woning

Een CIRCL-woning biedt ook meer ruimte dan een traditioneel gebouwde woning van hetzelfde formaat. En heeft ook haar aanpasbaarheid als troef. “Door gebruik te maken van onze compacte technische module en slimme wandsystemen winnen we bijvoorbeeld 7% netto- vloeroppervlakte tegenover een traditionele woning. Dat komt neer op een extra kamer”, aldus Wim Pieters. “Doordat de woningen modulair zijn, kunnen ze bovendien erg vlot gedemonteerd worden. Of aangepast: je kan ze makkelijk verkleinen of er net vergroten door er bijvoorbeeld een verdieping op te zetten. Ook daarbij gaan we voor maximale circulariteit: er gaat geen materiaal verloren.”

Met zijn aanbod van circulaire sleutel-op-de-deurwoningen aan marktconforme prijzen wil CIRCL een voorloper zijn in de omslag naar een duurzamere bouwsector. Algemeen wordt aangenomen dat de bouw wereldwijd verantwoordelijk is voor ongeveer 40% van de CO₂-uitstoot, 50% van de energieconsumptie en een derde van het waterverbruik. Daarbovenop komen nog het grondstoffenverbruik en de enorme berg aan bouw- en sloopafval. Het potentieel van CIRCL is dus ontegensprekelijk groot.

Deel dit artikel:

Onze partners