De Embodied Beauty-tapijttegelcollectie van Interface werd ontworpen om de CO2-voetafdruk van kantoren – of andere ruimtes in utiliteitsgebouwen – met stijl te helpen verlagen. Enkele van de tapijttegelontwerpen waaruit ze bestaat, zijn zelfs CO2-negatief. Die CO2-negatieve tapijttegels zijn verkrijgbaar in drie unieke stijlen: Shishu Stitch, Tokyo Texture en Zen Stitch. Die laatste, die aansluit bij de details van een obi, een traditionele Japanse sjerp, is met 82,8% aan gerecycleerde en hernieuwbare grondstoffen de meest circulaire van de drie stijlen. Zen Stitch werd onder meer toegepast in ’t Centrum, het nieuwe circulaire kantoorgebouw van Kamp C in Westerlo.
De Zen Stitch-tapijttegel, die een doos- en ribpatroon heeft en beschikbaar is in verschillende grijstinten, heeft een CO2-uitstoot van -0,3 kg CO2-equivalent/m². Die CO2-negativiteit heeft de tegel ten eerste te danken aan het feit dat hij zoals alle producten van Interface geproduceerd wordt binnen het gecertificeerde Carbon Neutral Floors-programma van Interface. Dat houdt concreet in dat Interface de CO2-uitstoot over de volledige levenscyclus van zijn producten compenseert via projecten in Noord- en Zuid-Amerika.
Daarnaast zorgt ook de circulariteit op het vlak van gebruikte materialen voor de negatieve CO2-voetafdruk. Zo bestaat de Zen Stitch-tapijttegel, indien afgewerkt met de CQuest Bio X-rug, voor 33,7% uit gerecycleerde content, waarvan 32,5% afkomstig is van productieafval en 1,2% post-consumer materiaal is, en voor 49,1% uit biogebaseerde content. Dat betekent dat er in een Zen Stitch-tapijttegel met CQuest Bio X-backing slechts voor 17,2 % aan nieuwe, niet-hernieuwbare materialen zit. Het garen rekent Interface niet mee, al zit in elke Zen Stitch-tegel toch voor 40% aan gerecycleerd garen (31% pre-consumer recyclaat en 9% post-consumer recyclaat).
De Zen Stitch-tapijttegel kan tot slot ook zo worden geplaatst dat hij schadeloos te recupereren valt met het oog op hergebruik of in tweede instantie recyclage – want recycleerbaar is hij ook. Dankzij de TacTiles van Interface, een soort plakband, kan hij worden geïnstalleerd zonder lijm.
Kamp C, dat zijn nieuwe kantoor dat het vorig jaar opende zo circulair als mogelijk wilde bouwen en inrichten, maakte voor enkele vloeren in dat nieuwe gebouw gebruik van Zen Stitch van Interface. In totaal gaat het om zo’n 50 m². Ook de Shishu Stitch-tegel, die met 82,7% aan gerecycleerde en hernieuwbare content amper onderdoet voor Zen Stitch, ligt in ’t Centrum, net als de CO2-neutrale Ice Breaker-tapijttegel van Interface. Alles samen voorzag MK Floor ’t Centrum van 360 m² aan vloerbedekking van Interface. Ook het gebouw van Crelan in Tessenderlo is een referentieproject voor Zen Stitch. Daar plaatste Terpentijn zo’n 40 m² aan tegels.