Zevende architectura.be Podcast rond circulair bouwen focust op product as a service

Met een podcast rond de rol van product as a service in de transitie naar een circulaire economie bracht onze zusterwebsite Architectura al haar 25ste podcast uit. De podcast, met gastsprekers Christian Levie van Econocom, Michaël Joris van ETAP Lighting International NV en Sven Wuyts van Factor4, is al de zevende architectura.be Podcast die rond circulair bouwen draait.

Is product as a service dé opstap naar een circulaire economie? Zo luidde het onderwerp van de 25ste architectura.be Podcast om helemaal exact te zijn. De vraag is brandend actueel, want de circulaire ambities in de bouwsector hebben de ideeën rond eigenaarschap danig op de helling gezet, met als gevolg dat product as a service steeds meer ingeburgerd geraakt in die sector. In dat verdienmodel blijft de fabrikant eigenaar van zijn materialen en verkoopt hij de dienst die die materialen leveren. De idee daarachter is het faciliteren van hergebruik van die materialen door dezelfde fabrikant. Meer dan in een take-make-waste-economie heeft die fabrikant er dus alle belang bij dat de materialen zo lang mogelijk meegaan zodat ze minstens een tweede leven kunnen krijgen. Zo verkoopt hij geen armaturen, maar licht, geen cv-ketel maar warmte, geen HVAC-installatie, maar een comfortabel binnenklimaat enzovoort.

Maar waarom juist wordt het systeem zo gepropageerd door de believers van circulair bouwen? Dat is waar drie experten ter zake dieper op ingingen in de meest recente podcast van Architectura. Christian Levie van Econocom, Michaël Joris van ETAP Lighting International NV en Sven Wuyts van Factor4 analyseren meer bepaald de voor- en nadelen van het circulaire verdienmodel om zo te duiden waarom het de te bewandelen weg is in de transitie naar een wereld waarin enkel nog circulair wordt gebouwd.

De drie sprekers hebben elk met hun eigen bedrijf veel praktijkervaring met product as a service: Econocom ondersteunt bedrijven en overheden bij de implementatie van as a service-businessmodellen en treedt daarbij op als financieringspartner, ETAP Lighting International NV biedt onder de naam  [Y]OUR Light licht ook aan als een dienst en Factor4 adviseert zijn klanten rond verduurzaming van hun gebouwen met focus op energiebesparing en circulariteit. Factor4 doet ook onderzoek naar product as a service-modellen, waaronder een project waarbij het bij sociale huisvestingsmaatschappijen de stookplaats van grote appartementsgebouwen overneemt en volledig beheert om zo vervolgens de warmte te verkopen aan de bewoners van de appartementen.

De podcast over product as a service, via de player hierboven te beluisteren, maar ook via je favoriete streamingsdienst, is al de zevende architectura.be Podcast met een thema dat te maken heeft met circulair bouwen. De zes voorgaande waren:

  • In gesprek met Pioneer Award-winnaar Ken De Cooman (BC materials);
  • Waarom circulair bouwen nooit zal doorbreken – of toch?;
  • Architecten als katalysator van circulair bouwen;
  • Terhills Resort: van mijnsite tot toeristische hotspot;
  • Pvc en duurzaam bouwen – een contradictie of toch niet?;
  • Hoe beoordeel je de circulariteit van bouwmaterialen?

Ook in de architectura.be Podcast 'Dé 10 maatregelen voor klimaatneutraliteit' kwam circulair bouwen nadrukkelijk aan bod.

Alle architectura.be Podcasts zijn te beluisteren via deze link of op je favoriete streamingsdienst.

Deel dit artikel:

Onze partners