ZINQ onderstreept circulaire ambities met ecoZINQ

ZINQ-oppervlakken beschermen staal permanent tegen corrosie. Daarenboven geeft de thermische verzinking de staalproducten een positieve ecologische voetafdruk. Dat bewees de fabrikant al met duroZINQ, een specifieke zink-ijzerlegering die als kathodische bescherming het staal een levensduur van decennia garandeert. Met ecoZINQ zet ZINQ weer een flinke extra stap richting een circulair bedrijfsmodel. Enkel CO2-gereduceerd primair zink uit regeneratieve energiebronnen zoals wind-, zon- en waterkracht en CO2-arm gerecycleerd zink in primaire kwaliteit worden daarvoor gebruikt. Zo ligt de koolstofvoetafdruk van ecoZINQ nóg lager in vergelijking met andere zinkoppervlakken volgens EN-ISO 1461. Al de gebruikte elektriciteit in de Belgische vestigingen van ZINQ komt momenteel bovendien van duurzame bronnen –wind en zon.

Met ecoZINQ lanceerde ZINQ recent de meest optimale circulaire oppervlaktebehandeling van staal met de laagste CO2-voetafdruk. Net als alle verzinkte oppervlakken van ZINQ is ecoZINQ Cradle to Cradle-gecertificeerd en kan het als product volledig worden gerecycleerd in gesloten materiaalkringlopen. Kris Deferme, sales manager bij ZINQ – België, licht het recyclageproces toe. “We dompelen stalen producten onder in een zinkbad aan een temperatuur van 450 °C waardoor een intermetallische verbinding ontstaat tussen het ijzer en het zink. Het metallurgische  proces leidt tot zogenaamd hardzink op de bodem van het zinkbad en tot zogeheten zinkassen op de bovenzijde van het badoppervlak. Deze twee reststoffen worden beide weer gerecycleerd tot zink. Tot slot zetten we in op hergebruik van reeds verzinkte stalen materialen. Zo kunnen we door middel van een chemisch proces bijvoorbeeld een aalton ontzinken en voorzien van een nieuwe zinklaag waardoor je de levensduur van het object in kwestie verlengt.”


Besparing van 185 kg CO2 per ton staal

De specificaties van ecoZINQ zijn opgenomen in een Environmental Product Declaration (EPD), gevalideerd door de gecertificeerde organisatie Sphera. Elk ton staal dat met ecoZINQ tegen corrosie wordt beschermd, zorgt voor een besparing van 185 kg CO2 in vergelijking met hoogwaardige coatingsystemen. Optioneel is het aan de klant ter beschikking stellen van een certificaat dat aantoont dat ecoZINQ voor het betreffende project is ingezet. “De CO2-besparing gaat alleen maar aan belang winnen als bouwheren een CO2-ladder moeten invullen. Dat is vanaf volgend jaar het geval”, verduidelijkt Kris Deferme. “Als je gaat bouwen, word je dan immers belast op de CO2 die verbruikt werd voor het volledige project.”

 

Zinkbad op waterstof

Op lange termijn wil ZINQ zijn volledige leveringsketens koolstofvrij maken voor een positieve koolstofvoetafdruk. De lancering van ecoZINQ maakt deel uit van het Low Carbon ZINQ-programma dat op zijn beurt één van de tien actiegebieden is van het circulaire bedrijfsmodel Planet ZINQ. “Zo zijn we met ZINQ ingestapt in het waterstoftraject van Fluxys voor Antwerpen en Gent. In 2025 gaan we aardgas vervangen door biomethaan en richting 2030 staat ons eerste zinkbad verwarmd met waterstof op de planning”, besluit Kris Deferme.

Deel dit artikel:

Onze partners