Zoontjens realiseert demonteerbaar speeldak op Arendonkse basisschool

Daken intensiever gebruiken kan niet alleen door er zonnepanelen op te leggen of er groen op te laten groeien: op het nieuwe onderkomen van gemeentelijke basisschool de Stip in Arendonk, van de hand van Markant Architecten, realiseerde Zoontjens een speeldak. Net als alle andere dakbestratingssystemen die dat bedrijf ontwikkelt en plaatst is het bijzondere stukje speelplaats de- en remontabel.

De nieuwbouw van de Stip – tot niet zo lang geleden heette de school Sint-Jan – werd in september 2023 in gebruik genomen. Het gebouw, dat twee bestaande gebouwen vervangt, telt twee bouwlagen en is goed voor zo’n 4.500 m² vloeroppervlakte. Hoofdaannemer DCA realiseerde ook een bescheiden sporthal op dezelfde site en ook de buitenaanleg, die bestaat uit zandbakken, rubberen en gietbetonvloeren, een kunstgrasveld, een klimmuur en een loopparcours. De klassieke betondal bleef in de kast.

Met een BEO-veld, betonkernactivering, zonnepanelen en groen dat het regenwater buffert en trager afvoert, scoort de nieuwe school hoog op het vlak van duurzaamheid. Die zonnepanelen en het merendeel van dat groen kregen een plaats op de daken van de nieuwe school. Maar ze nemen niet het volledige dakoppervlak in. Zoontjens mocht immers ook een speeldak realiseren op de nieuwe school.

Die onderaannemer maakte voor de realisatie van de speelplaats op hoogte, toegankelijk vanop de tweede verdieping en met een trap via de speelplaats, gebruik van zijn Dreen Nxt-systeem, in de kleur light gray en met de tegels van 60 op  40 cm – Dreen Nxt is ook beschikbaar met tegels van 30 op 30 cm en 50 op 50 cm. Het speeldak beslaat 116 m² en rust – en niet meer dan dat – net als alle andere dakbestratingssystemen die Zoontjens ontwikkelt en plaatst op tegeldragers, waardoor het de- en remontabel is.

Deel dit artikel:

Onze partners