World of Volvo, het nieuwe museum van en over de bekende autofabrikant in thuisland Zweden, behoort tot de grootste en meest complexe houten gebouwen in Scandinavië. In het unieke belevingscentrum in Göteborg werd in totaal 6.000 m³ aan PEFC-gecertificeerd hout verwerkt, het meeste in de vorm van gelamineerde balken (glulam) en platen van cross-laminated timber (CLT). De houten structuur van het gebouw is demonteerbaar.
World of Volvo, ontworpen door het Deense architectenbureau Hennig Larsen en geopend in het voorjaar van 2024, is meer dan een museum. Bezoekers kunnen zich er niet enkel verdiepen in de geschiedenis van de Zweedse autofabrikant en er verschillende iconische automodellen bewonderen, er is ook plaats voor interactieve tentoonstellingen, conferenties, culinaire ervaringen en optredens.
Vorm van een boom
Hennig Larsen liet zich voor zijn ontwerp inspireren door de natuur: de vorm van het gebouw refereert aan een boom. Rechte hoeken werden uit het ontwerp geweerd. De structuur van het gebouw, dat meerdere verdiepingen telt met tussenliggende niveaus, bestaat uit 2.300 grote glulambalken en -kolommen en 2.700 CLT-platen (glulam of gelamineerd hout is samengesteld uit een aantal verlijmde lagen, maar in tegenstelling tot bij CLT gebeurt dat horizontaal en telkens in dezelfde richting en is van kruisligging geen sprake, red.), waarmee onder meer het dak bedekt werd, waar gras op zal groeien. De drie grootste balken in World of Volvo zijn een indrukwekkende 35 meter lang en 1,8 meter breed en wegen elk 14 ton, waardoor er twee kranen nodig waren om ze te plaatsen. In totaal werd zo’n 6.000 m³ aan hout gebruikt voor de bouw van het museum. Stalen elementen die door de Oostenrijkse houtskeletbouwer WIEHAG met de grootste nauwkeurigheid werden berekend en computergestuurd gefabriceerd, verbinden de houten elementen op omkeerbare wijze. “Dit is de meest geavanceerde constructie waar ons bureau ooit bij betrokken is geweest. Het gebouw wordt een echt oriëntatiepunt in Göteborg”, aldus ontwerpbureau Henning Larsen.
Ontworpen vanuit het Allemansrätten-concept
Het gebouw heeft een diameter van 110 meter. Binnenin bieden drie grote houten cilinders ruimte aan onder meer tentoonstellingen, conferenties en optredens. De open ruimte tussen de drie cilinders werd leeg gelaten, op uitzondering van de sculpturale trappen. Door de glazen gevel van vloer tot plafond kunnen mensen van buitenaf gemakkelijk naar binnen kijken en voelen de bezoekers de omringende natuur ook binnenin het gebouw. Wold of Volvo werd dan ook ontworpen vanuit het Zweedse zogenaamde Allemansrätten-concept, dat staat voor het fundamentele recht van elke burger op natuur.
Het LEED Gold- als WELL Gold-certificaat onderstrepen de duurzaamheid die World of Volvo kenmerken.