Zwembad en sportsite verwarmen nieuwbouwproject in Eeklo

De stad Eeklo krijgt binnenkort haar allereerste warmtenet. Projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt zorgt voor de primeur, in samenwerking met nutsmaatschappij Veolia en het stadsbestuur. Concreet gaat het West-Vlaamse bedrijf alle 40 appartementen van het bouwproject Wegelpark verwarmen met restwarmte afkomstig van onder andere het zwembad en de sportsite. “Warmtenetten zijn ecologisch erg waardevol. Steeds meer Vlamingen verwarmen hun woningen op deze manier”, klinkt het bij Groep Huyzentruyt. “De CO2-uitstoot van een woning verdwijnt volledig. Bovendien is er geen gasaansluiting in huis, dus kan je flink besparen op je brandverzekering.”

Zo’n warmtenet is een ondergronds buizensysteem gekoppeld aan een bron die restwarmte genereert en aan individuele woningen of appartementen. De restwarmte warmt het water dat door de buizen stroomt op. Een warmtewisselaar in de appartementen brengt dat warme water vervolgens op een aangename temperatuur voor keuken- en badkamertoepassingen en het verwarmingssysteem.

“We zijn trots dat wij het eerste warmtenet in Eeklo mee kunnen realiseren”, vertelt Tom Prinzie, adviseur bij Groep Huyzentruyt. “Warmtenetten zijn ecologisch erg waardevol. De CO2-uitstoot van een woning verdwijnt immers volledig. Bovendien is er geen gasaansluiting in huis, dus kan je flink besparen op je brandverzekering. Door te kiezen voor duurzame alternatieven ontkoppelen de bewoners zich voor een groot deel van fossiele brandstoffen voor hun energievoorziening. Dat maakt hen voorlopers in het gebruik van hernieuwbare energie in Vlaanderen. Het warmtenet kan op termijn ook worden gekoppeld aan de beoogde grotere warmtenetwerken in de stad.”


In een tweede fase restwarmte van verbrandingsoven

Het warmtenet waarop de appartementen van Wegelpark worden aangesloten, gebruikt restwarmte van de sportsite en het zwembad in Eeklo. De bewoners zullen onmiddellijk van die restwarmte kunnen genieten. In een tweede fase zo’n vijf jaar later worden de flats vervolgens ook gekoppeld aan de restwarmte afkomstig van de verbrandingsoven van de nabijgelegen intercommunale IVM, zonder dat er aanpassingen nodig zijn aan het net.

Nutmaatschappij Veolia, wereldleider op vlak van optimaal hergebruik van grondstoffen, staat in voor de implementatie. “Wij passen de bestaande stookplaats van de sportsite nu reeds aan zodat de geleverde energie een hernieuwbaar karakter zal hebben van 69 procent”, vertelt Peter De Vylder, commercieel directeur bij Veolia. “Dat is vrij uniek, ook al is er nog steeds een warmtepomp en een condenserende gasketel, en dus brandstof, nodig. Om je een idee te geven: de restwarmte van verbranding is 45 procent. Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het leefmilieu niet schaadt. We schakelen later ook over naar de verbrandingscentrale omdat je dan 100 procent CO2-reductie bereikt. Nu wordt er gewoon warme lucht weggeblazen uit de centrale, terwijl wij die dus kunnen gebruiken voor de verwarming van water en huizen.”

Groep Huyzentruyt bekijkt voortaan overigens bij elk project of er een optie is om de woningen op een warmtenet aan te sluiten. Een toekomstig project in Wielsbeke zal bijvoorbeeld ook een warmtenet krijgen.

Deel dit artikel:

Onze partners