BC materials zet grondverzet van stadswerven om tot circulaire leembouwmaterialen in een proces van urban mining. Het bedrijf werd in oktober 2018 opgericht uit de werking van BC architects & studies. BC materials produceert de leembouwproducten op zijn eigen productiesite, maar biedt het ook als een dienst ter plaatse, op werven dus. Daarvoor heeft het een mobiele productie-unit. De oprichters worden vaak gevraagd te gaan spreken over aardebouw en architectuur, aan binnen- en buitenlandse universiteiten, bij bouwgroepen, verenigingen ...
In België wordt jaarlijk 36 miljoen ton grond uitgegraven. Een deel daarvan wordt hergebruikt bij de aanleg van wegen, maar 60% wordt gedumpt als afval in groeves. Hoewel het meestal perfect herbruikbare materie betreft, want 75% van de uitgegraven grond is onvervuild. Door de unieke inzichten en expertise van BC materials, kan die verspilling worden tegengegaan. Door van grond afkomstig van grondverzet leempleister, leemstenen of andere leemmaterialen te maken, speelt BC materials in op de vraag naar mooie, duurzame producten. Bovendien zijn de producten van BC materials niet alleen circulair, maar ook gezond want CO2-neutraal. Een grote troef, die in de toekomst alleen maar aan belang zal winnen.
BC materials maakt bouwproducten op basis van leem.
De Brusseleir is een circulaire leempleister gemaakt van niet-vervuild grondverzet uit Brusselse stadswerven om binnenmuren te bezetten. Die vervangt de gipspleister die in de klassieke bouw gebruikt wordt. De voordelen op een rijtje: even sterk als gipspleister, kleurecht en moet niet beschilderd worden, verkort de nagalm tot 4 keer meer dan gipspleister, is dampopen, reguleert de vochtigheid en het binnenklimaat, brengt thermische inertie, regelt warmtecomfort via hygrothermische werking, is antistatisch, remedieert elektromagnetische en andere straling, is eenvoudig te repareren en wordt geproduceerd in een lokale economie.
De Brickette is een circulaire, geperste leemsteen gemaakt van niet-vervuild grondverzet uit Brusselse stadswerven. Hij is samengesteld uit Yperiaanse klei, leem en Brusseliaanzand en is optioneel gestabiliseerd met 4% kalk. De Brickette is CO2-neutraal, er is geen verbranding nodig voor productie van het bouwmateriaal, hij is gemaakt in een lokale economie in het Brusselse Gewest, kan na gebruik in de tuin weggegooid worden, werkt vocht- en warmteregulerend, is dampopen, antistatisch, verkort nagalm en is kleurecht.
De Kastar, ten slotte, is een circulaire stampleemmengeling, ook gemaakt van niet-vervuild grondverzet uit Brusselse stadswerven. Hij bestaat uit uit Yperiaanse klei, leem, Brusseliaanzand en gebroken puin. Stampleem is een techniek voor (niet-)dragende muren voor binnen of buiten, en voor binnenvloerafwerking. De Kastar biedt dezelfde voordelen als de Brickette.