Gramitherm Europe SA

logo Gramitherm Europe SA

Gramitherm Europe SA

Rue des Glaces Nationales 169

5060 Auvelais

België

Gramitherm Europe SA, kortweg Gramitherm, maakt halfstijve thermische isolatiepanelen uit grasvezels die goed zijn voor een negatieve CO2-balans, doordat het gras tijdens zijn levensduur veel koolzuurgas opneemt en het productieproces bijzonder duurzaam is: 1 kg Gramitherm-isolatie is goed voor een CO2-opname van 1,5 kg.

De fabrikant werkt enkel met gras uit de Benelux. Na het maaien van het gras – in bermen van autosnelwegen, op luchthavens … – scheidt Gramitherm de grasvezels en het aanwezige vocht. Van dat laatste wordt biogas gemaakt om de vezels te drogen en ze vervolgens te verdichten en thermisch te vormen tot isolatiemateriaal, dat daarna op maat versneden wordt tot panelen met een dikte van 45 tot 240 mm.

De grasisolatie van Gramitherm is met een lambda-waarde van 0,04 en een faseverschuivingstijd van 9 uur voor 240 mm dikte een goede isolator tegen respectievelijk koude en hitte. Bovendien reguleert ze de vochtigheid op een natuurlijke wijze en absorbeert ze geluid bijzonder goed (99% bij 1.000 Hz). Daarnaast is ze ook niet verantwoordelijk voor de uitstoot van vluchtige organische stoffen, is ze resistent tegen schimmels en veroorzaakt ze geen allergieën. De flexibiliteit van de panelen vergemakkelijkt hun plaatsing en de afmetingen blijven stabiel in de tijd. De panelen zijn recycleerbaar en hebben een geschatte levensduur van meer dan 50 jaar.

Gramitherm kreeg een zogenaamde Environmental and Health Declaration Sheet in de INIES-database voor elke plaatdikte. Daarnaast bemachtigde Gramitherm ook het Solar Impulse Efficient Solution-label en het Waalse Produit Biosourcé-label. Bovendien werd Gramitherm ook geselecteerd als partner in het Europese Interreg-project GrasGoed, dat de resten van natuurbeheer een tweede leven geeft in verschillende toepassingen.

De Belgische vestiging van Gramitherm bevindt zich in Auvelais, waar jaarlijks 150.000 m³ isolatiemateriaal wordt geproduceerd. Het moederbedrijf werd in 2013 opgericht in Lausanne in Zwitserland, onder de naam Clean Insulating Technologies SA. De Belgische vestiging zorgt voor een kortere lijn met de leveranciers van de grondstoffen en bevordert netwerksynergieën met plaatselijke fabrikanten van biogebaseerde bouwproducten zoals hennepbeton, houtbouwelementen, strobouwelementen enzovoort.  

[Lees meer] [Lees minder]

Contacteer Gramitherm Europe SA