Kebony

logo Kebony

Kebony

Desguinlei 100

2018 Antwerpen

Kebony, opgericht in 1997 in Noorwergen, transformeert zachthout op duurzame wijze permanent in een houtsoort vergelijkbaar of zelfs superieur aan tropisch hardhout. Het doet dat met een gepatenteerde houtmodificatietechnologie. Onder meer architecten maken graag gebruik van de producten van Kebony, die zich uitstekend lenen voor de aanleg van terrassen en als gevelbekleding en omkeerbaar worden verbonden. Het doel van Kebony is om tegen 2023 wereldleider te zijn in houtmodificatietechnologie om zo de CO2-uitstoot in de bouwsector mee te helpen verminderen.

Door een duurzamer alternatief aan te bieden voor het bedreigde tropische hardhout, wil Kebony wil een antwoord bieden op het dubbele probleem van ontbossing en koolstofuitstoot veroorzaakt door de productie en verwerking van traditionele bouwmaterialen als staal en beton.

De gepatenteerde modificatietechnologie, die duurzaamheid met esthetiek combineert, omvat twee stappen: impregnatie, waarbij het hout doordrenkt wordt met een biogebaseerde vloeistof, en het uithardingsproces, waarin het hout verwarmd wordt om het resulterende polymeer permanent in de houtcellen in te sluiten. Na behandeling zijn de houtcelwanden 50 procent dikker, wat resulteert in een houtsoort met uitstekende stabiliteit, maximale hardheid en een gegarandeerde lange levensduur.

Kebony-hout is meteen klaar voor gebruik – het splintert niet – zonder voorbehandeling of specifiek onderhoud. Het is weerbestending en vereist weinig tot geen onderhoud. Het hout, dat koel blijft in de zomer, kent een breed scala aan toepassingen, maar wordt vooral gebruikt voor het aanleg van terrassen en als gevelbekleding. Na verloop van tijd, en afhankelijk van de blootstelling aan buitenomstandigheden zoals regen en zonlicht, evolueert de rijke bruine look van Kebony-hout naar een unieke, zilvergrijze kleur.

Kebony-hout wordt beschouwd als circulair om verschillende redenen:

  • de dubbele modificatietechnologie verlengt de levensduur van het hout, wat de behoeft aan nieuwe houtbronnen vermindert. Kebony-hout vraag daardoor ook om minder onderhoud en vervanging.
  • het materiaal is hernieuwbaar: Kebony-hout wordt gemaakt van zachthout, zoals naaldhout, dat afkomstig is van snelgroeiende bomen. Deze bomen kunnen binnen een relatief korte periode opnieuw worden aangeplant en geoogst;
  • hoewel het Kebony-proces het hout structureel verandert, kan het gemodificeerde hout nog steeds gerecycled worden aan het einde van zijn levensduur. Dit draagt bij aan het verminderen van afval en het sluiten van de materiaalstroomcyclus;
  • Kebony-hout kan minder duurzame materialen zoals tropisch hardhout of chemisch behandelde houtstoorten vervangen, maar ook – in het geval van de aanleg van terrassen of gevelafwerking – beton en staal. Door voor Kebony-hout te kiezen in plaats van voor tropisch hardhout voor een terras van 10 m² wordt bijvoorbeeld bijna 2 ton CO2 bespaard.
  • Kebony-hout heeft een zeer lage CO2-voetafdruk, die voortkomt uit de combinatie van duurzaam bosbeheer, de gebruikte productietechnieken en de verlengde levensduur van het gemodificeerde hout.

Om de stijgende vraag te kunnen blijven beantwoorden, opende Kebony in 2018 een fabriek in Kallo.

[Lees meer] [Lees minder]

Contacteer Kebony