Is product as a service dé opstap naar een circulaire economie?

Waarom verlichtingsarmaturen kopen als je ook licht kan kopen? Waarom een cv-ketel aanschaffen als je ook warmte kan kopen? De circulaire ambities in de bouwsector hebben de ideeën rond eigenaarschap danig op de helling gezet. Product as a service geraakt daarom ook steeds meer ingeburgerd in de bouwsector. Bij product as a service blijft de fabrikant eigenaar van zijn product en verkoopt hij de dienst die het product levert. Hij heeft er dus alle belang bij dat het product en de materialen waaruit het bestaat zo lang mogelijk meegaan of met andere woorden zo circulair mogelijk zijn, zodat hij ze na afloop opnieuw kan vermarkten, integraal of op z'n minst onderdelen ervan. Maar heeft product as a service vanuit duurzaamheidsstandpunt echt alleen maar voordelen? In deze Circubuild Podcast analyseren drie specialisten en ervaringsdeskundigen de voor- en nadelen van product as a service en vertellen ze hoe het verdienmodel een succesformule kan worden voor bedrijf én planeet. 

De eerste gast is Christian Levie van Econocom. Dat bedrijf ondersteunt bedrijven en overheden bij de implementatie van as a serviceverdienmodellen en treedt daarbij op als financieringspartner. Michael Joris van ETAP Lighting is de tweede gast. ETAP Lighting ontwerpt, produceert, verkoopt en verhuurt industriële verlichting en noodverlichting. Onder de naam [Y]OUR Light by ETAP biedt het bedrijf licht ook aan als een dienst. Als derde gast nodige Circubuild Sven Wuyts van Factor4 uit. Factor4 is een adviesbureau dat zijn klanten begeleidt bij de verduurzaming van hun gebouwen, met focus op energiebesparing en circulariteit. Factor4 doet ook onderzoek naar product as a servicemodellen, onder meer in een project waarbij het bij sociale huisvestingsmaatschappijen de stookplaats van grote appartementsgebouwen overneemt en volledig beheert om zo vervolgens de warmte te verkopen aan de bewoners van de appartementen.

Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de vier structurele partners van de Circubuild Podcast: DerbigumSchücoGYPROC Saint-Gobain en Jansen AG.

DEEL DEZE PODCAST:

Onze partners