Reynaers Aluminium toont in video hoe het aluminiumramen recycleert

Aluminium is 100% recycleerbaar. Reynaers Aluminium weet dat, en maakt van oude aluminiumramen dan ook nieuwe. In een – Engelstalige – video toont de fabrikant hoe het dat doet.

“Voor het recycleren van aluminium is slechts 5% van de energie nodig die voor de productie van primair aluminium vereist is. Zo vermijden we maar liefst tot 8 ton CO2-uitstoot per ton aluminium”, aldus Reynaers Aluminium. “Een ander belangrijk gegeven is dat studies aantonen dat er bij het slopen van een gebouw zeer hoge percentages aluminium worden verzameld. Dat percentage ligt tussen 92 en 98%. Na gebruik gaat er dus bijna geen aluminium verloren. Op die manier blijven grondstoffen beschikbaar en kunnen we energie besparen voor toekomstige generaties.”

Aluminium is uiterst duurzaam. UV-straling of vocht hebben er geen nadelige effecten op en aluminium roest of rot niet. Precies om die redenen wordt het materiaal voor een zeer lange tijd in gebouwen gebruikt. “De levenscyclus van aluminiumramen en -deuren bedraagt gemiddeld meer dan veertig jaar. Maar vaak gaan ze zelfs ruim zestig jaar mee.”

Door de lange levensduur van aluminium in vele toepassingen dekt het beschikbare aluminiumschroot momenteel slechts 40% van de wereldwijde vraag naar aluminium”, weet Reynaers Aluminium. “In de toekomst zal dat percentage zeker toenemen door onder andere steeds meer renovaties van oude gebouwen met aluminiumramen en -deuren. Die trend zien we wereldwijd.”

“Technisch gezien kan het aluminium voor de productie van schrijnwerkprofielen maximaal uit 80% gerecycleerd materiaal bestaan. We onderzoeken voortdurend innovatieve manieren om onze producten nog beter recycleerbaar te maken, zonder aan kwaliteit in te boeten. Door oude raamprofielen te recycleren om nieuwe aluminiumprofielen te creëren, ontstaat er een oneindige cyclus. Dat is het perfecte voorbeeld van circulariteit en dat willen we tonen in de video”, besluit de fabrikant.