Tectum Group voorziet Amazons eerste Belgische distributiecentum van circulair dak

In Antwerpen opende Amazon onlangs zijn eerste Belgische distributiecentrum. In onderaanneming van Cordeel voorzag Tectum Group het gebouw van een dakbedekking die haast helemaal te recupereren valt. In deze video vertellen Bart Lejeune van Cordeel en Benjamin Proost van Tectum Group meer over het project.

Twee grote platte daken op het magazijn en een luifeldak waaronder de koeriers aan- en afrijden om pakketjes te laden, samen goed voor 10.000 m², van dakbedekking voorzien. Zo luidde de opdracht die Tectum Group voor Cordeel uitvoerde op het eerste distributiecentrum van Amazon in België, op de BlueGate-site in Antwerpen.

Het dak moest FM-approved en BREEAM Excellent-gecertificeerd zij. Het diende met andere woorden te voldoen aan de strengste normen op het vlak van brandbestendigheid, risicobeperking en schadepreventie.


PE-folie, rotswol en EPDM-membraam

Tectum Group kwam met een grotendeels circulaire oplossing. Het enige verschil met het eerste volledig circulaire dak dat het onlangs plaatste op een winkelpand in Kampenhout, zit hem in de gebruikte dakrand, die zelf niet volledig omkeerbaar geplaatst werd en daardoor een vollédig schadeloze demontage van het geplaatste dak belemmert.

Maar het merendeel van de materialen is dus wel zo geplaatst dat het ooit kan worden gerecupereerd voor hergebruik. Die materialen, dat zijn een PE-folie die als dampscherm fungeert, minerale wolisolatie van Knauf die daarbovenop kwam en EPDM-membraam van Elevate (vroeger Firestone, red.) als afwerking. Het Elevate-membraam is erg goed bestand tegen brand, uv-stralen en extreme temperaturen en vormt een waterdichte barrière.

Dat het dak recupereerbaar is, is te danken aan het feit dat voor de bevestiging ervan maar liefst 110.000 RMA-schroeven gebruikt werden. RMA staat voor mechanische bevestiging van dakmembraam en past in het ecologische verhaal waar de BlueGate-site voor staat; elk gebouw dat er geplaatst wordt moet circulair worden opgebouwd.


Doorgewerkt tijdens bouwverlof

Een bijkomende uitdaging in het project was de korte uitvoeringstijd. Om de strakke deadline te halen, schakelde Tectum Group extra ploegen in en werd er zelfs doorgewerkt tijdens het bouwverlof.