TU Delft rust nieuw gebouw uit met tweedehandsmeubilair

Circubuild had onlangs een gesprek met Arjan Dingsté van UNStudio. Daarin vertelde hij onder meer dat in Echo, het energiepositieve onderwijsgebouw dat zijn kantoor nog niet zo lang geleden ontwierp voor de TU Delft, werd gekozen voor een circulaire inrichting. Deze video toont dat die keuze er helemaal niet voor hoeft te zorgen dat het interieur ook tweedehands oogt.

Het belang van een circulaire inrichting mag volgens Dingsté niet worden onderschat. “Veel interieurarchitecten en gebouwgebruikers gaan daaraan voorbij, maar zelfs als je niet circulair maar gewoon puur economisch denkt, is gebruikmaken van tweedehandsmeubelen altijd de juiste keuze”, legde hij uit. “Een fit-out vervang je in tegenstelling tot het gebouw immers veel vaker, gemiddeld om de acht à tien jaar. Als je dan elke keer winst kan maken door niet voor gloednieuwe materialen te gaan maar voor retrofit … Daarnaast is de rol van een circulaire fit-out natuurlijk ook niet te onderschatten op ecologisch vlak; ze brengt de totale uitstoot van een gebouw flink naar beneden.”

In de video wordt onder meer verteld dat de initiële ambitie om minimaal 50% gerecupereerd meubilair te voorzien, met 90% ruimschoots gehaald werd. Daarvoor werd een samenwerking aangegaan met Workbrands. Het filmpje toont ook dat zo’n tweedehandse inrichting niet hoeft onder te doen voor een volledig nieuwe fit-out.