Vuurdoop voor demontabel stadion in Qatar

Met Mexico-Polen, om 17 uur, kende het allereerste circulaire stadion ooit, gebouwd voor het WK voetbal in Qatar, gisteren zijn vuurdoop. Het Ras Abu Aboud Stadium, ook Stadion 974 genoemd, is gemaakt uit kleurrijke containers en andere modulaire bouwelementen. Na het felgecontesteerde WK wordt het afgebroken en krijgen de verschillende onderdelen een nieuw leven in andere projecten. In deze video – in het Engels – zie je hoe de arena gebouwd werd.

Het stadion aan de kust van Doha, een ontwerp van het Spaanse Fenwick Iribarren Architects in samenwerking met de ingenieurs van het Duitse bureau Schlaich Bergermann Partner en het internationale bureau Hilson Moran, is niet alleen op ontwerpniveau, maar ook op materiaalniveau circulair. Zo zijn de bijna 974 containers – die verwijzen naar de haven van Doha, waar het stadion staat, en een van de twee namen van het stadion verklaren – waaruit de arena grotendeels bestaat, gemaakt uit gerecycleerde materialen. De structuur omheen de containers en de andere modulaire bouwelementen, bestaat dan weer uit ‘locally sourced’ staal dat op zijn beurt een hoog percentage recyclaat bevat.


Meteen na WK ontmanteld voor gebruik in nieuw project

Het bewijs van de demonteerbaarheid van het stadion, dat plaats biedt aan een kleine 45.000 toeschouwers, zal onmiddellijk na het WK  geleverd worden. Het wordt dan afgebroken, waarna alle bouwelementen een tweede leven krijgen in een zakencentrum en een ontwikkeling aan het water met faciliteiten voor de lokale gemeenschap.

Wie het stadion, althans langs de binnenkant, graag eens bewondert op tv, heeft daarvoor tijdens het WK nog verschillende kansen. De eerstvolgende wedstrijd die erin doorgaat, is Portugal-Ghana, morgen 24 november om 17 uur.

Bron: hln.be, fenwickiribarren.com en qatar2022.qa.