Hergebruik centraal in ontwerp vernieuwd Recypark in Jette (Babini Geysen Architects en TEN)
Babini Geysen Architects en TEN wonnen de ontwerpwedstrijd voor de vernieuwing van het Recypark in Jette. Ze deden dat met een ontwerp dat maximaal inzet op hergebruik van alles wat vandaag al op de site aanwezig is, door circulaire acties van verschillende gradaties. Het vernieuwde Recypark in Jette is echter niet alleen ecologisch duurzaam. Met een weggeefcentrum en enkele gemeenschapsruimten zal het ook een sociaal duurzamer karakter hebben dan zijn voorganger. In 2028 moet het Jetse Recypark 2.0 klaar zijn.
In het ontwerp van Babini Geysen Architects en TEN voor het vernieuwde Recypark in Jette, dat zich bevindt op de grens van een woonwijk en het resterende industriële weefsel van de Brusselse deelgemeente, krijgen de betonnen hoekgebouwen met booggevels en enkele andere stevige en karaktervolle volumes een nieuwe invulling. Wat licht en eenvoudig te demonteren is, zoals de metalen loodsen, wordt minutieus ontmanteld en herwerkt tot nieuwe bouwstenen.
Zo wordt een nieuw overkapping boven de loskade volledig opgebouwd uit ter plaatse teruggewonnen elementen. De nieuwe luifel is bovendien uitbreidbaar en kan samen met de stalen structuur eronder zelfs relatief eenvoudig tot een gebouw getransformeerd worden. Oude dakplaten worden dan weer poorten.
Ook aan de vernieuwing van de buitenruimte komen geen nieuwe materialen te pas. Wat er staat, wordt gedemonteerd waar nodig, herschikt en opnieuw ingezet. Betonplaten die op de site ‘geoogst’ worden, worden verzaagd of vergruisd en hergebruikt als fundering of verharding.
Geluidsoverlast beperken
Babini Geysen Architects en TEN maakten in hun ontwerp slim gebruik van het hoogteverschil op de site om vrachtwagens vlot te laten circuleren en geluidsoverlast te beperken. De logistiek zwaardere functies, zoals de containerzone, verschuiven in het vernieuwde containerpark naar de achterkant.
Een en ander moet ervoor zorgen dat het vernieuwde Recypark zich beter nestelt in het stedelijke weefsel. Ook de creatie van een weggeefcentrum en gemeenschapsruimten – functies waar het containerpark van Jette vandaag niet in voorziet – in de historische gebouwen aan de meer residentiële zijde van het containerpark, langs de Rosalie Uyttenhovestraat, kadert in het streven van de architectenbureaus om het Recypark 2.0 een sociaal duurzamer karakter te geven dan zijn voorganger.
Groen (energieplaatje)
Met zonnepanelen zal het vernieuwde Recypark ruimschoots in de eigen energiebehoefte voorzien, zelfs in die mate dat een energiegemeenschap met de buurt mogelijk wordt, wat ook weer bijdraagt aan de sociale duurzaamheid van het park. Er komen ook opslagcapaciteit en laadpalen voor bezoekers en de buurt.
De ontharde delen worden aangeplant volgens een ecologisch doordachte strategie, met groene zones die tegelijk het bodemleven herstellen, water opvangen én biodiversiteit stimuleren.
Getuige van een circulaire bouwpraktijk
In het vernieuwde Recypark worden contrasten tussen oud en nieuw niet weggewerkt. Het park zal leesbaar blijven als geassembleerd product, als levende getuige van een circulaire bouwpraktijk. Zo wordt het vernieuwde Recypark niet alleen een plek voor afvalverwerking, maar ook een levend verhaal over zorg dragen voor wat al bestaat.
Verwacht wordt dat het vernieuwde Recypark in 2028 de deuren kan openen. Wanneer de werken aanvangen, is nog niet duidelijk. Tijdens die werken zullen de Jettenaren met hun afval terechtkunnen bij andere Recyparken in Brussel.